Hem Vinvärlden Hur blir man Master Blende? Möt Jonas Odland

Hur blir man Master Blende? Möt Jonas Odland

av Livets Goda

Master Blender är ett sådant där yrke som många skulle vilja ha men som få vet hur man får. Inte sällan ärvs jobbet, oavsett om det gäller whisky från Skottland eller Aquavit från Matfors. Den gamla halka-in-på-ett-bananskal-liknelsen passar bra för att beskriva Jonas Odlands väg in i yrket. Efter avmonopoliseringen av Vin & Sprit i Sverige fick han chansen inom kvalitetsprovning av vin och sprit. Då hade han hunnit imponera som kvalitetsprovare av vodka. Det ena ledde till det andra och snart nog jobbade han med produktutveckling.

– Eftersom jag lyckats bra i provningarna av vodkan fick jag chansen som kvalitetsansvarig för V&S spritprodukter, efter det att monopolet försvann. Via det kom jag in på utveckling av produkter och att skapa recept. Nu har jag jobbat med brännvin i 22 år, med ansvar för kvalité och utveckling, säger Jonas.

Bakgrunden inom biologi och kemi är viktig för Jonas, inte minst med hänsyn till framtagningsprocessen och att allt blir som det ska vara.

– Vad gäller Aquavit handlar mycket om hantverket. För att förstå hantverket och hur allt hänger ihop behöver du ha den där naturvetenskapliga bakgrunden. På så sätt knyter man ihop det. Den kemiska processen är ju det som skapar smaken.

Med Aquavit i cocktailblandningar är det mer än kemi eller biologi som är viktigt, menar Jonas.

– Då handlar det mycket om sensorik och kreativitet. Aquavit har en tydlig kryddkaraktär som du måste brottas med och få ner som en tillgång i en cocktail. Det är det som gör aquaviten spännande, den tillför mer än bara sprit.

Yrket Master Blender skiljer sig beroende på vilken typ av sprit det gäller. Den tekniska processen för whisky eller konjak är samma som den alltid har varit. Med Aquavit gäller det att vara på tårna.

– Aquavit är på det sättet en mer komplicerad produkt än whisky och konjak. Kryddade spritprodukter beter sig på olika sätt och därför kan det vara bra med en teknisk bakgrund när du jobbar med kryddat brännvin.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING