1

Hur man lagar vegetarisk husmanskost

Svensk husmanskost är mer populärt än någonsin och detsamma gäller vegetarisk mat. Den här artikeln diskuterar den svenska husmanskostens grundläggande ingredienser och kikar närmare på hur klassisk husmanskost kan återskapas i vegetarisk och vegansk tappning. Avslutningsvis tipsar vi om viner som passar bra till vegetarisk husmanskost.

Artikeln är i samarbete med Quorn

Husmanskostens grundläggande ingredienser

Den svenska husmanskostens rötter finns i dåtidens fattiga svenska bondesamhälle där självförsörjande hushåll levde på råvaror som var billiga, näringsrika och tillgängliga i närområdet. Ingredienserna varierar från region till region men rent generellt består den klassiska svenska husmanskosten av kött, fisk och potatis med sås och är relativt sparsamt kryddat. Andra vanliga ingredienser är rotfrukter, ärter, knäckebröd, filmjölk och kål. Internationellt är kanske köttbullar med potatis och lingon en av de mest kända svenska rätterna.

Laga vegetarisk husmanskost                   

Allt fler svenskar äter vegetarisk mat som en del av en mer hälso- och kostfokuserad livsstil. På internet finns det numera många sidor om vegetarisk husmanskost med recept och tips på hur man med lite uppfinningsrikedom kan återskapa klassiska husmansrätter i vegetarisk eller vegansk form. Quorn har även en hel hemsida där de visar hur man lagar den bästa husmanskosten helt utan kött, så att hitta vegetariska recept är hur enkelt som helst. Nedan några exempel på husmanskost som kan lagas utan vare sig kött eller fisk och som blir till läckra måltider för hela familjen.

Vegansk ärtsoppa  

Det finns en gammal svensk tradition att äta ärtsoppa, speciellt på torsdagar. Denna älskade rätt brukar traditionellt serveras med fläsk men vegansk ärtsoppa smakar minst lika gott. De välbekanta gula ärterna ska som vanligt blötläggas och kokas och för att få till den klassiska smaken använder man sig av stekt svamp istället för fläskkött.

Vegetariskt alternativ till köttbullar      

Köttbullar är bland det svenskaste som finns när det gäller kulinariska upplevelser. Det är numera fullt möjligt att laga vegetariska bullar. I det här receptet används en välsmakande vegofärs som Quorn tillsammans med bland annat gul lök, havregrädde och kinesisk soja. Bullarna kan med fördel serveras tillsammans med frasiga hasselbackspotatisar och lingon. Resultatet är en riktigt god måltid precis som klassiska köttbullar. Quorn har även färdiga bullar som tillagas superenkelt och snabbt direkt från frysen.

Korvstroganoff 

Korvstroganoff är ännu ett uppskattat exempel på svensk husmanskost. Istället för att använda sig av traditionell korv som innehåller kött kan man istället få en välsmakande måltid med vegokorv. Den vegetariska varianten kan också piffas upp med skogschampinjoner, gul lök, vitlök, havregrädde, lite rödvin och naturligtvis salt och peppar.

Veganska fiskpinnar

Fiskpinnar är en klassisk och enkel rätt som i generationer har älskats av både vuxna och barn.  Veganska fiskpinnar kan lagas genom att utgå ifrån tofu eller genom att steka Panerade Pinnar från Quorn i ugnen. Denna smakfulla rätt kan serveras tillsammans med läckert potatismos, ärtor och sallad. Pricken över i får man med en hemlagad remouladsås.

Fattiga riddare 

Fattiga riddare är en uppskattad rätt där bröd doppas i en blandning av ägg, mjölk och mjöl. Som namnet antyder uppkom rätten under fattigare förhållanden och det gällde att helt enkelt använda sig av de matrester som fanns tillgängliga. Denna goda rätt är mättande och man kan med fördel använda sig av överblivet vitt bröd som man har liggandes i skafferiet. På det sättet undviker man matsvinn samtidigt som man får en enkel och välsmakande lunchmåltid för hela familjen.

Vegetarisk fiskgratäng  

Fiskgratäng är ännu ett populärt exempel på svensk husmanskost och som kan återskapas i vegetarisk tappning. I stället för att använda sig av fisk kan man med fördel laga denna rätt med den indiska färskosten paneer, tofu eller varför inte halloumi! Bara stek det alternativ du väljer innan du använder det till en välsmakande gratäng som kommer uppskattas av både barn och vuxna.

Passande viner till vegetarisk mat      

För en fulländad smakupplevelse är det viktigt att välja vin som passar bra tillsammans med vegetarisk mat. Grundregeln är att man skall undvika tunga röda viner som normalt konsumeras med olika kötträtter och riskerar att dominera smaken, men vegetariska husmansrätter kan passa bra tillsammans med lättare och kryddiga viner som Pinot Noir. Vita halvtorra viner, aromatiska vita viner och frisk rosé är andra utmärkta viner som passar som hand i handske tillsammans med vegetariska rätter. Friska rotfrukter och grönsaker tenderar att provocera fram beska smaker hos viner. För att undvika detta är det en bra idé att servera lättare viner med frisk fruktsyra som ett bra komplement till vegetariska rätter.

Slutsats  

Svensk husmanskost utvecklades under dåtidens fattiga bondesamhälle och är känt för att vara näringsrikt och hälsosamt. Traditionellt består husmanskosten av kött, fisk, potatis, rotfrukter och kål. Under senare år har det växande intresset för vegetarisk mat resulterat i uppkomsten av många nya och kreativa recept på vegetarisk husmanskost på internet, speciellt på sajter som quorn.se. Dessa vegetariska recept kombinerar klassiskt med nytt och inkluderar bland annat vegetariska alternativ till köttbullar, fattiga riddare och vegetarisk stroganoff.