När man förbereder sig för att äta, är det minst lika viktigt vad man väljer för dryck. En god måltid kan bli oförglömlig med ett bra dryckval. Detta gör man genom att hitta en balans mellan syror, sötma och smaker, så att smaken och drycken matchar. Denna guide syftar till att lära ut hur man bäst kan matcha olika drycker till olika maträtter. Allt ifrån klassiska viner, cocktails, till och med alkoholfria alternativ.
Artikeln är i samarbete med casumo och uttrycker inte Livets Godas åsikter
Mocktails
Något som har blivit populärare med åren är att avnjuta alkoholfria drycker till sin mat, och det finns många alternativ. Självklart är alkohol den klassiska parningen, men mocktails kan ofta emulera likartade smaker, samt du har fördelen av att inte bli berusad, vilket gör att du kan avnjuta det i fler sammanhang. En alkoholfri mojito med lime och mynta, kan du avnjuta när du spelar på pålitliga live casino spel online genom Casumo till exempel. Eller en alkoholfri paloma med passionsfrukt. Syrliga drycker med örter passar väldigt bra till mer kryddstarka rätter, eftersom det kan ge ett svar på hettan åt dig.
För grillad fisk eller kyckling kan det passa bra med mer bäriga och friska drycker, så mocktails med blåbär, ingefära eller apelsin. För enklare förrätter kan det vara lämpligt med enklare, sötare drinkar, t.ex. en alkoholfri bellini på persikopuré och mousserande vatten.
Viner
Vin är en av de mest klassika dryckerna att para med mat, och det är uppenbart varför människan har druckit vin i flera tusentals år med mat. Tack vare dess variation och djupa smaker går det att anpassa och variera ditt vin baserat på vad du ska äta.
Röda viner exempelvis passar utmärkt för kötträtter, speciellt rött kött som nötkött eller lamm. Dessa röda viner med lite kraftigare smaker som en Cabernet Sauvignon passar utmärkt till en saftig biff eller en lammstek, men för lite mildare rätter som pastarätter eller kyckling, den det vara lämpligare med lite mildare rödvin, som Pinot Noir eller dylikt. Sedan har du fördelen i Sverige att du kan brygga ditt egen vin, helt lagligt!
Vita viner är mer lämpade för fisk och skaldjur, och är ett utmärkt komplement till varje tugga. Vinet kan hjälpa att lyfta fram smakerna i en halstrad röding till exempel. Det finns många olika typer av vita viner, torra, milda och smakrika som alla är olika lämpade för olika typer av fisk och mat i helhet. Lite fetare fiskrätter t.ex. lämpar sig bäst med smakrika viner, som en Chardonnay eller liknande.
Vad passar med vad?
När det kommer till att para mat med drycker är det viktigt att tänka på smakupplevelsen som du vill skapa. Här är några allmänna tips:
- Balansera smaker: Om maten är rik och fet, välj en dryck som är syrlig eller besk för att balansera smakerna. Om maten är lätt och frisk, välj en dryck som är söt eller fruktig för att komplettera smakerna.
- Matcha intensitet: En kraftig rätt som en biff behöver ett kraftfullt vin som en Cabernet Sauvignon, medan en lättare rätt som en sallad behöver en lättare dryck som en Sauvignon Blanc.
- Experimentera: Det finns inga fasta regler när det kommer till att para mat med drycker. Var inte rädd för att experimentera och hitta dina egna favoritkombinationer.
Smakupplevelse
Den ultimata smakupplevelsen uppnår du helt enkelt när mat och dryck kompletterar varandra på ett sätt som ger dig de bästa smakerna från bägge. Oavsett om det är genom ett klassiskt vin, en cocktail eller en alkoholfri mocktail, handlar det inte om att hitta en balans mellan dryck och mat, vilket låter din matupplevelse bli en ren njutning. Det viktigaste är helt enkelt att du begriper det konceptet och lär dig hur man tillämpar det. Målet är inte att memorera vad som passar med vad, snarare att lära dig vad för typ av smaker som passar med varandra.
Vad passar med stark mat?
Ifall du gillar att äta väldigt kryddstark mat, som thailändsk eller indisk mat, bör du välja att antingen matcha eller ha en kontrast. krydda är en av de svårare utmaningarna att matcha mat, det finns gott om vinstilar som kan fungera bra med värmen och komplexa smaker av kryddiga rätter.
Det finns ett viktigt val att göra innan du börjar. Vill du förstärka värmen eller tämja den?
Om du inte bryr dig om scoville-enheter, vill du ha ett vin som mjukar upp rätten – naturligtvis utan att kompromissa med smakerna. Därför kan det vara bra med ett torrt vitt vin, som kan hjälpa dig att mildra hettan.
Det handlar helt enkelt om att hitta en balans mellan vad du äter och dricker för att förhöja smakupplevelsen. Tänk på smakintensitet och balans mellan syra, sötma, och beska. tänk på att matcha eller skapa en kontrast med intensiteten och balans i smakerna mellan maten och drycken – och framför allt, ha kul med att utforska nya kombinationer!