Hem Nyheter Hur man undviker kemikalier i mat

Hur man undviker kemikalier i mat

av Livets Goda

Vi människor får ofta i oss plast eller kemikalier från maten vi äter och på andra sätt som tillexempel i våran arbetsmiljö. I de flesta fall orsakar det inga hälsoskador, men det kan vara bra att undvika dem om möjligt. Du kan klicka här om du vill veta mer om kemikalier vi kan få i oss i våran arbetsmiljö. När det gäller mat finns det flera tips som man kan använda sig av för att undvika kemikalier i sin mat.

Artikeln är i samarbete med Ecoonline

Några tips och råd för att undvika kemikalier i maten

För att undvika kemikalier i maten är det viktigt att följa några enkla tips och råd. Först och främst bör du alltid köpa ekologiska livsmedel, som inte innehåller bekämpningsmedel eller andra skadliga kemikalier. Du bör också se till att köpa lokalt producerade produkter, så att du vet exakt var din mat kommer ifrån. Det är också bra att använda organiska gödselmedel istället för syntetiska, eftersom de inte innehåller skadliga kemikalier. När det gäller bearbetning av livsmedel är det viktigt att undvika tillsatser som smaksättare, färg- och konserveringsmedel. Om du lagar mat hemma kan du använda naturliga ingredienser som citronjuice, örter och oljor istället för kemiska tillsatser. Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att skydda miljön samtidigt som du håller dig frisk genom att undvika skadliga kemikalier i din mat.

Matförpackningar kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen

Matförpackningar kan innehålla ämnen som kan ha stor inverkan på både vår hälsa och miljön. Förpackningar som används för att skydda maten från luft, fukt och smuts kan innehålla skadliga kemikalier som bromerade flamskyddsmedel och andra ämnen. Dessa ämnen har visat sig vara skadliga för människors hälsa men även när de utsöndras i vattenmiljöer. De kan orsaka allvarliga problem med reproduktion, immunsystemet och nervsystemet hos djur som lever i vattnet. Förutom detta finns det andra miljöpåverkande ämnen som finns i matförpackningar, såsom plastpartiklar eller aluminiumfolie. Dessa partiklar släpps ut när de kasseras eller brinner upp och bidrar till utsläpp och orsakar olika typer av luftföroreningar. Det är därför viktigt att vi tar ansvar för att minska användandet av farliga material i matförpackningar och istället använder mer miljövänliga alternativ såsom biologiskt nedbrytbara material eller återanvända produkter.

Varför det är viktigt att laga mat från grunden för att undvika kemikalier

Att laga mat från grunden är viktigt för att undvika kemikalier som finns i färdiga livsmedel. Färdiga livsmedel innehåller ofta tillsatser som socker, salt, smakförstärkare och konserveringsmedel som kan vara skadliga för hälsan. Genom att laga mat från grunden kan man kontrollera vilka ingredienser och hur mycket som används och se till att de är naturliga och ekologiska. Det ger också möjlighet att experimentera med olika smaker och råvaror, vilket gör det roligare att laga mat. Att laga mat från grunden tar dock mer tid än att bara köpa färdiga produkter, men det är viktigt att ta sig tid till det om man vill ha en hälsosam livsstil utan kemikalier.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING