Hem Nyheter Hur skickar/mottar man mat och dryck utomlands?

Hur skickar/mottar man mat och dryck utomlands?

av Livets Goda

Oavsett om man äger en liten gård och transporterar grönsaker och kött utomlands, eller om man helt enkelt vill motta en gåva med läckerheter från utlandet måste man se till att det transporteras rätt.

Artikeln är i samarbete med paket.se

Det finns en hel del ting man måste tänka på när man skickar och mottar både mat och dryck utomlands. Att välja det bästa fraktbolaget så att dina paket kommer fram i tid och på rätt sätt är superviktigt. Men givetvis också att du följer de regler och krav som finns.

Gemensamma regler inom EU

I Europa finns det stränga, gemensamma regler som styr vad man får och inte får skicka eller ta in. Anledningen till dessa regler är att man vill förhindra att djursjukdomar och växtskadegörare sprids.

Livsmedel av animaliskt ursprung kan sprida smittor som mul- och klövsjuka samt svinpest. Därför är det förbjudet att skicka och ta in dessa från länder utanför EU. Men det finns undantag, följande länder, som inte är med i EU men följer EU:s regler får man skicka och ta emot animaliska livsmedel till/från:

  • San Marino
  • Andorra
  • Island
  • Norge
  • Färöarna
  • Grönland

Livsmedel av vegetabiliskt ursprung kan behöva sundhetscertifikat

Färska frukter och grönsaker ska ha ett så kallat sundhetscertifikat när de kommer från ett land utanför EU. Detta är ett certifikat som ursprungslandets växtskyddsmyndighet utfärdar. Detta certifikat intygar att vegetabilierna uppfyller EU:s krav på att vara fria från växstskadegörare.

Ska man däremot ta in färska frukter av ananas, banan, dadlar, durian och kokosnöt behöver man inte ha sundhetscertifikat. Heller inte frysta frukter och grönsaker eller torkade produkter.

Skicka mat och dryck till USA

Ska du skicka paket till USA gäller vissa specifika regler. Försändelser av matvaror måste först och främst märkas korrekt. Denna märkning innebär att paketet antingen ska skickas för privat användning eller konsumtion, och ej för återförsäljning ELLER som en gåva.

Man får inte skicka förgängliga matvaror eller alkoholhaltiga drycker som privatperson. Dessutom måste man fylla i en fraktsedel som innehåller namn på både avsändaren och mottagaren. Skulle värdet på försändelsen överstiga 200 USD kommer en FDA anmälan krävas.

Man måste även inkludera “Personal use” samt en passande beskrivning på försändelsen för att den ska fraktas lagligt. En passande beskrivning ska inkludera vad som är paketerat, mätenhet, kvantitet samt hur eller vad det skall användas. Det kanske låter som en komplicerad process, men så länge du arbetar med rätt fraktbolag och gör märkningen korrekt kan det hela ske relativt smärtfritt!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING