Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Husmanskost är utsedd till svensk vinnare av Gourmand Awards

Husmanskost är utsedd till svensk vinnare av Gourmand Awards

av Livets Goda

Gourmand Awards internationella jury har korat det kulinariska och gedigna referensverket Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske till svensk vinnare 2020 i kategorin ”Chefs”. Dessutom är Husmanskost nominerad tillGuldägget 2020”.

Husmanskost – svenska smarker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Pontus Frithiofs och Tor Stålhandskes gastronomiska verk, som hyllar och belyser vårt matarv och matkultur, har av den väl ansedda internationella tävlingen Gourmand Awards nu utsetts till svensk vinnare i kategorin ”Chefs”, och kan nu titulera sig som ”Winner Sweden”. Husmanskost tar sig därmed vidare till finalen för den eftertraktade utmärkelsen ”Best in the World”.

– Vi är mycket stolta och tacksamma över den fina utmärkelsen. Både jag och Tor har alltid inspirerats av svensk matkultur, hur den över tid utvecklas och tar nya intryck för andra kulturer. Därför är husmanskosten utgångspunkten för inspirationen i köket. Vår vision var att skapa ett modernt referensverk för att lägga grunden och återinföra klassiska favoriter att tillaga hemma och inspirera kommande generationer att uppskatta svensk husmanskost. Att en internationell jury hyllar vår bok med våra klassiska husmansrätter och svenska råvaror är mycket glädjande, säger Pontus Frithiof.

Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske särskiljer sig från det klassiska kokboksformatet. Utöver bokens 185 recept får läsarna ta del av nyckelpersonernas personliga anekdoter, där den gemensamma kopplingen till köket, råvaror och husmanskosten sammanflätas med den historiska bakgrunden till våra mest älskade rätter.  Den imponerande kokboken utmärker sig även i sitt konstnärliga uttryck då den presenteras i ett ovanligt generöst format och omsluts av en exklusiv box. Bakom bokens utformning står designbyrån Frankenstein Studio och fotograf Pål Allan, som gestaltat berättelserna och husmanskosten på ett modernt och aktuellt sätt.

Vanligtvis delas Gourmand Awards ut på hösten, men under rådande läge har man valt att bryta ut en del av tävlingen till våren. För första gången presenteras några av de nationella vinnarna för året redan nu. Det är en anpassning för att så många mässor, framträdanden och författarsamtal är inställda runt om i världen. Tävlingens syfte har alltid varit att hjälpa författare och förlag. Genom att nu offentliggöra några av årets bästa böcker får dessa också en bättre möjlighet att synas och bli välförtjänt uppmärksammade, säger Pelle Agorelius, Gourmand Awards representant i Sverige, från Grythyttan.

– Sveriges bästa kokbok i kategorin Chefs är utsedd redan nu då den helt enkelt är förstklassig. Husmanskost av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske är ett fantastiskt och konkurrenskraftigt bidrag från Sverige. Det är inte bara ett bokprojekt i toppklass utan också ett verk som egentligen endast kan jämföras med Tore Wretmans insatser för vår svenska matkultur. Ett skickligt och gediget uttryck med svensk mat, i absolut världsklass, avslutar Pelle.

2004 gav Pontus Frithiof ut sin första kokbok, Pontus by the Book, även den designad av Frankenstein Studio och fotograferad av Pål Allan. Boken utnämndes till ”Best Designed Cookbook in the World” av Gourmand World Cookbook Awards, samt belönades med ”Silverägget” i den prestigefulla kommunikationstävlingen ”Guldägget”.  Nu är även Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske nominerade till Guldägget 2020.

Gourmand Awards har sedan 1995 årligen sökt efter världens bästa kokböcker. Från Sverige har hundratals dryckes- och kokböcker bedömts av tävlingens internationella jury. Edouard Cointreau, grundare och president av Gourmand Awards tillika ordförande i tävlingens internationella jury, bedömer också bidragen. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards väljer ut tar sig vidare i tävlingen för att tävla om titleln ’Best in the World’ i sina respektive kategorier.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING