Hem Vinvärlden I dagens webblansering: 99-poängare från Tua Rita, Maremma

I dagens webblansering: 99-poängare från Tua Rita, Maremma

av Anders Enquist

Hos Tua Rita i regionen Maremma vid staden Suvereto, granne och fem mil söderut om Bolgheri vid den Toscanska kusten står aldrig något stilla. Stefano Frascolla och hans team jobbar ständigt med att förnya och förbättra, dock utan att tappa ursprungskänslan för det som gjort vinerna till vad de är idag – storartade.

I dagens webblansering på SB frigörs små upplagor av husets toppviner i årgång 2018, vilket inkluderar 18 buteljer av syrahvinet Per Sempre, 18 buteljer av merlotstjärnan Redigaffi och 60 buteljer av Bordeauxblenden Giusto di Notri med fördelningen 80% cabernet sauvignon, 12% cabernet franc och 8% merlot. Samtliga tre viner landar på höga poäng.

Vinerna finner man på Systembolaget här >>>

2018 Per Sempre Syrah

Maremma / Toscana / Tua Rita / Nr 93629 / 1 889 kr / 99p
Elegant distingerad i sin rika utstrålning och kraft. Här i årgången visar sig även en mer blommig grace i den annars mörkt mognare delen i frukten som ger elegant dekorerade etsningar och komplexa legeringar av havets sälta i söt tobak och lavendel liksom björnbär, plommon och mörkkryddade körsbär. Vinets nyanserade och komplexa hållning visar sig väl i tannindrivets mineraliska fäste och den blodcitrus ådra som där vilar och letar sig in i avslutets vindar, ger en kryddstramt rödbärig edge. Det är en smått sensuell årgång av vinet vi har att göra med.

2018 Redigaffi

Maremma / Toscana / Tua Rita / Nr 93626 / 2 249 kr / 99p
Vinet har en strålande elegant, rik och stolt hållning i sin merlot frukt. Ursprungets fäste är otvivelaktigt med sina maritimt sältade vindar, tobak, lakrits och lavendelörtighet. Det finns samtidigt en vitalt rödmogen nyans i fruktens mörka yttringar där körsbär, plommon och pomerans huserar. Strukturellt är det en ytterst elegant linje vinet håller sig på med ett kashmirsilkigt tannindriv och uppmjukad paprika och peppar kryddighet. Avslutet har ett långt grepp med en nästan ”blödande” aromatisk fruktighet vilket ger vinet en unik prägel.

2018 Giusto di Notri

Maremma / Toscana / Tua Rita / Nr 93628 / 779 kr / 95p
Med det här vinet har huset mer och mer gått mot att enbart ha båda cab-druvorna i blenden, men här då fortfarande kvar en liten del merlot. Och det här är det ”lilla tredjevinet” som växt sig fram ur skuggorna och står stolt för sig själv utan nämnda referenser. Cabernet franc delen ger ett icke grönt men snyggt skrap från vinrankan och dess klusterstjälkar, och tillsammans med sauvignon brorsan lägger de sig till rätta i en moget rödfruktig men mörksötad körsbärs- och vinbärsfruktig hållning med tobak, ceder, lavendel och mjukt rostade kaffebönor i orkestern. I avslutet är det ytterst silkigt smeksamma tanniner som ligger i det envetna och generöst benägna fruktdrivet vinet besitter.

RELATERAD LÄSNING