Hem Vinvärlden I Fokus: Crystallum – elegant från Sydafrika

I Fokus: Crystallum – elegant från Sydafrika

av Livets Goda

Crystallum kom igång 2007 kommersiellt och produktionen låg då på ca 4 000 buteljer av ett sauvignon blanc vin. Idag fokuserar bröderna således på pinot och chardonnay och producerar ca 40 000 buteljer ett vad vi kallar normalt skördeår. Vineriet är baserat i svala Hemel en Aardech. Man köper huvuddelen av druvorna från av kontrakterade odlare och äger själva 1.2 hektar vingårdar med pinot noir med potential för 4 hektar. Pinot-druvorna plockas från totalt 9 olika lägen, och chardonnay druvorna från fem olika vingårdslägen från områdena Hemel-en-Aarde och Overberg. Det är ”Cool Climat” som råder i flesta av de olika lägen man plockar druvorna ifrån. Vinrankornas ålder ligger på mellan 12-44 år och man gör både viner från enskilda vingårdar och som cuvée.

– Vi jobbar organiskt men är ej certifierade och det är väl inget självändamål att bli just det, säger Peter-Allan en dag i juni då han är på besök i Stockholm för att visa upp nya årgången 2016 av sina viner. Han säger vidare:
– Vår ambition är att göra klassiska viner i ett nya-världen sammanhang, men vi vill sätta området och vingårdarna i rampljuset och inte hur vi arbetar eller gör i källaren.

Ser vi på årgång 2016 och jämför lite med tidigare årgångar så
kan vi väl konstatera att man generellt dragit ner lite på andelen nya fat liksom tiden i slutlagringen.

– Året var varmt och torrt och vi påbörjade skörden tidigt. Det var en utmaning för särskilt pinot-vinerna, men vi fick en bra koncentration i frukten och är mycket nöjda med slutresultatet, ja, faktiskt lite överraskade hur bra 2016 blev i slutändan i buteljerad form.

Efter att ha provat vinerna i sitt purunga stadie så konstaterar vi att det inte finns någon anledning att tjafsa emot honom, fingertoppskänslan är stor och vinerna uppträder elegant, rent och balanserat men har en bra kraft som aldrig går till överdrift. Terroirfästet visar sig också hela vägen förtjänstfullt och att Crystallum har en egen identitet råder det som helst inga tvivelom. Det här är på riktigt och det är bra!

2016 Agnes Chardonnay
NR 75383 / 249 KR / 93 LGP
Druvorna till detta vin plockas från fem olika vingårdslägen i regionerna Hemel en Aarde och Overberg. Jordmånen i vingårdar varierar från lera till skiffer, sandsten och kiselsten. Man pressar vinet med hela druvklasar och jäsning sker sedan i 228- och 500 liters franska ekfat (fördelat 50/50 och ca 10 procent nya) varav vinet vidare stannar i faten i 9 månader innan buteljering.
Rent, elegant med bra fyllig textur. Snygg kryddspets och lätt själkigt vegetala toner med fingertoppskänsla.  Mineralisk i finish och bra längd. Snygga vindar från faten ruvar och det vilar en slags fräsch, robust finess över vinet. Finns djup, men är också snyggt på ytan. 

2016 Clay Shales Chardonnay
(Slutsåld) / 94 LGP
Dessa chardonnaydruvor hämtas från en single vineyardd som tidigare bestod av cabernet franc innan omplanteringen. Läget är i Hemel en Aarde Ridge Ward med en altitud på 300 meter över havet. Press med hela druvklasar och jäsning i österrikiska 2 600 liters Foudre där vinet sedan också slutlagras 11 månader.
Ren i struktur och ren frukt. Något mer silkig tanninstruktur. Elegant och transparant intensitet. Känns något lättare i kroppen än Agnes men det är något av en finurlig ”synvilla” då djupet är lite djupare vilket visar sig efterhand, och vinet har en mer slipad elegans men samtidigt mer rondör. Ja, en komplex rackare med andra ord, bra sådan!

2016 Mabalel
(Slutsåld) / 93 LGP
Denna enskilda vingård där druvorna har sin uppväxt är belägen 700 meter över havet i en vulkanliknande krater och omgiven av några av Sydafrikas högsta bergstoppar. Mabalel är det första pinot-vinet producerat härifrån och 2014 gjordes den första årgången. 100 procent avstjälkning och slutlagring 11 månader i fransk ek varav 15-20 procent nya och 80 procent 500 liters fat.
Snygga, rena toner av körsbär, smultron, vilda hallon med en läckert mörbärig nyans i det röda. Mogen i sin ungdom, silkig och kryddig med ett skönt motstånd i tanninerna. Överlag således ren och snygg med bra längd. Kraft och djup, men med den där förföriska hallucinationen av att vara lättsam. Vin med stark terroir känsla.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING