Hem Vinvärlden I fokus – François Lurton

I fokus – François Lurton

av Livets Goda

Fram till 2007 hade han enbart fokuserat på försäljning och marknad i sitt kompanjonskap med sin bror Jaques. Och när vi träffar François under hans senaste besök i Sverige nu i maj frågar jag honom om vad som är den största skillnaden för honom och förändringen när han tittar på sig själv och då och tio år senare. -Den största skillnaden är det att jag sedan vi gick skilda vägar min bror och jag numera spenderar min tid i mina vingårdar och vinkällare. Det är vad det handlar om för mig själv och det är där jag helst vill vara. Visst reser jag runt om i världen och pratar om mina viner, men jag är idag mer vinfarmare än säljare.

OCH PRATAR OM SINA VINER GÖR han som sagt fortfarande (och gör det bra), i Sverige var han för att presentera några nya årgångar, bland annat från det nybyggda vineriet i D.O Rueda François och Michel Rolland skapat. Det var 2013 som de bestämde sig för att expandera till grannen till Toro där man gjort viner sedan 2001. I Rueda har man 50 hektar planterade vingårdar och på frågan om varför ett nytt vineri där så säger François Lurton att ”vi kunde inte komma längre i Campo Eliso Toro med det vi hade kvalitetsmässigt, och med det nya vineriet kan vi höja kvaliteten ytterligare ett snäpp. Vi ville även plantera lite nya druvsorter och bygga en ny vinkällare med större potential. Dessutom är, och alltid varit, Rueda ett fantastiskt område med enorm potential och framtid.” Campo Eliso Rueda ligger placerat i byn La Seca och vinkällaren man byggt vidare på de förfäderna skapat under jord, är en historia i sig. I tunnlar 10 meter under marken sker all jäsning och lagring.

JA, FRANÇOIS LURTON ÄR MANNEN som aldrig verka vila på sina lager, han jobbar ständigt och åter ständigt med att utveckla sina viner och vinegendomar. Om han nu är nöjd med det han har eller om det finns några nya drömmar eller planer för framtiden säger han:
-Jag lever ju i mina drömmar då jag älskar att göra vin. Men jag skulle kunna tänka mig att ta mig an att göra sauvignon blanc i Loire. Potentialen för den druvan är enorm där. De är väldigt duktiga farmare där men tyvärr har ju helt glömt bort vinkällarbiten. Många har näsorna kvar i myllan och tror att vinet görs av sig självt i vingården och att i vinkällaren behövs det inget arbete alls. Bra vingårdar behöver bra arbete i vinkällaren också.

Beträffande Chile som har utvecklats som vinland enormt de senaste 10 åren säger han också om sauvignon blanc. -Också här är potentialen enorm, men det finns tyvärr för många dåliga vinproducenter av denna druva. Som jag känner så är sauvignon blanc den druva jag känner har störst potential i framtidens vin-Chile. Beträffande François Lurtons viner så anser undertecknad att det mest intressanta han gör faktiskt kommer från utanför hans hemlands gränser. I Argentina och Chile har vinerna utvecklats väldigt bra genom åren och allt sitter väldigt bra numera. Vinerna i Spanien har alltid varit lite underskattade och det beror väl på att så många fortfarande inte brytt sig om det faktum att det går att hitta fantastiskt bra viner i Toro och Rueda. Fortfarande är det områden som Rioja, Ribera del Duero och Priorat som prioriteras av de flesta. Inget fel på dem, men ibland skadar det inte att låta vinnäsan vädra utanför ”boxen”. 

VITA VINER
2016 Campo Alegre Blanco
DO RUEDA / SPANIEN / NR 73785 / 139 KR / 90 LGP
Supersnyggt vitt vin med pris i budgetklassen gjort 100 procent på druvan Verdejo. Fyllig men inte fet, elegant
intensitet och fokus, bra punsh i kryddan och en lätt citrusdominerat tropisk färgad frukt med en väl avvägd vaniljhint och mineralisk stringens. Här skär jäsning i concretes, 600 liters franska fat och ståltankar. I dessa tre lägen stannar vinet i fyra månader med regebunden omrörning. Sedan blendas vinet från dessa tre delar och denna slutblend får sedan vila ytterligare några månader i ståltankar innan buteljering.

2014 Campo Eliseo Blanco
DO Rueda / Spanien Nr 74041 / 299 kr / 92 LGP
Också detta gjort på 100 procent Verdejo och det är en väldigt snygg utveckling på vinet. Snittåldern på druvorna
är 40 år och det känns i detta eleganta vin. Skön lätt nötig ton a la Bourgogne i frukten, som bär lätt aromatiska honungshintade inslag med citrus i framsätet och strukturen är balanserad och silkig med bra viskositet och
mineralisk fräschör. Snyggt vin. Vinet slutlagras 10 månader i franska ekfat.

2015 Gran Lurton Blanco
UCO VALLEY / ARGENTINA / NR 99537 / 179 KR / 91 LGP
Druvfördelningen i detta vin är i procent 80 tockaij, 15 viognier och 5 sauvvignon blanc, Här har vi en bra krydda, fin, tropisk citrusfrukt, honungsslungade örtvegetala inslag och småsmörigt vaniljnötig polish. Bra harmoni på detta. Vinet börjar i fyllig stil men stramar upp sig skönt i avslutet. Gott. Här slutlagras enbart tockaij-delen i fransk ek.

RÖDA VINER
2008 Campo Eliseo Tinto
DO TORO / NR 75792 / 389 KR / 94 LGP
Ett riktigt bra vin från underskattade Toro. 100 procent tinta de toro och vi har ett vin som har lite läcker Saint Émilion i sig för att nu dra till med en liknelse. Men fortfarande tveklöst ett spanskt humör i botten. Jag älskar
sötman i den mörka frukten som är rik men har en bra stringens från den sandigt mineraliska mattan, som också skapar silkigt eleganta tanniner. Hintar lite lätta örtiga lakrits- och vaniljtoner i ett väl balanserat slag. Det här är
väldigt gott att suga på. ”My cup of vin”… Slutlagring 16-18 månader i franska ekfat.

2012 Alka
COLCHAGUA VALLEY / CHILE / NR 76069 / 475 KR / 93 LGP
Jodå, man kan göra bra viner av enbart denna druva, som då alltså är carmenere. Har aldrig gått igång på den riktigt och vinerna har bara känts onödiga, men det här är ett vin som visar hur bra det kan bli när man har koll på grejerna. Mörka, mogna bär och plommonfrukt dominerar och skapar en nästan julkryddig känsla. Bra syra håller vinet vaket och har en snygg tanninspänst och avslutet har ansenlig stretch. Länge sedan jag skrev elegant om denna typ av vin, men nu gör jag det… Slutlagring 18 månader i nya barriques och 600 liters ekfat.

2013 Clos de Lolol
LOLOL VALLEY / CHILE / NR 90121 / 179 KR / 90 LGP
Från och med den 9 juni hittar man detta vin på SB. Vi har en druvblend på 35 procent syrah, 25 carmenere, 20
cabernet franc, 15 cabernet sauvignon och 5 petit verdot. Det kan vara värt ”mödan” att bekanta sig med det här. Stram, fräsch elegans, mognad i frukten som har både röd bärspänst liksom rundare mörkfrukt i sig. En sträng av
eukalyptus och tobak rullad i ceder puffar på så där lagom och avslutet sitter där det ska. Carmenere slutlagras i 600 liters ekfat och resten i 1.2 gånger använda barriques Allt i 18 månader.

2012 Campo Alegre
DO TORO / SPANIEN / NR 76431 / 189 KR / SPANIEN 90 LGP
100 procent tinta de toro. Elegant rödbärig frukt möter mörksöta vinbär och vi landar i ett runt tanninlandskap
men med struktur och lite filurig buskig finess. Elegant överlag. Gott? Ja. Och 85 procent prisvärt… nej, jag bara skojar, är väl bäst att tillägga. Det gör inte ont att skeda med det här vinet heller så det är bara att skeda på…
14 månaders slutlagring i nya franska ekfat. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING