Hem Whisky & Bourbon I fokus: Krogen The Churchill Arms i Stockholm

I fokus: Krogen The Churchill Arms i Stockholm

av Livets Goda

“Om hunden nu är människans bästa vän, så är The Churchill Arms i Stockholm hundens favoritpub. Här är de fyrbenta nämligen varmt välkomna, så till den milda grad att de ibland ställer sig utanför och gnyr tills husse eller matte faller till föga och öppnar dörren. – Det har lett till att det har blivit ett väldigt hundpromenerande i kvarteren på sistone, säger pubchef Erik Key Westin. Man kan ju också tänka sig att promenaderna tagit allt längre tid i och med att de numera kan inkludera vätskepaus för såväl hund som människa. Det är mörknande oktobereftermiddag och ännu har inga hundar eller andra gäster dykt upp på The Churchill Arms, i år nominerad till Årets Whiskykrog av Svenska Whiskyförbundet. Däremot städas det, ölkranar sköljs, kylar fylls med öl och mat förbereds i köket. Det är tisdag, men det betyder inte lugn och ro. Faktum är att det är på vardagarna som puben fylls som mest av gäster. After work eller till och med jobbmöten från de närliggande arbetsplatserna, eller boende som slinker in på en öl eller en bit mat – Tulegatan är adressen, här i den del av Vasastan som brukar kallas Sibirien. – Men våra gäster kommer från andra delar av stan också, och är verkligen i blandade åldrar, från 23 och uppåt. Ett stammisgäng är födda 1928, de sitter alltid i Winstonrummet och snackar minnen. Även om de allra flesta som kommer hit är män så blir det fler och fler tjejer. Erik Key Westin är pubchef sedan ett år tillbaka. Från början kommer han från Lund och flyttade till Stockholm för åtta år sedan för att gå på Calle Flygare teaterskola. För att finansiera studierna tog han extrajobb på bland annat Sturehof. – Där trillade jag dit! Jag var redan tidigare intresserad av mat, men på Sturehof blev också dryckesintresset allt större. Han jobbade runt på flera krogar och hjälpte även till på olika whiskymässor, något som fick honom ännu mer intresserad av olika destillat. – Jag fick möjligheten att testa mycket och gå olika utbildningar, så jag lärde mig en hel del. På Churchill Arms blev han en alltmer frekvent gäst och fick bra kontakt med personalen. När en ny pubchef söktes kom hans namn upp och efter intervjuer och tester blev jobbet hans. Skådespelardrömmarna fick därmed ta en paus. Tidigare har lokalen där Churchill Arms nu ligger bland annat inhyst Svenska pizzaköket, men nya ägaren Christer Persson ville skapa en genuin brittisk pubkänsla med stil när han öppnade i slutet av 2012. Det måste man säga att han och hans personal har lyckats med: Inredning och atmosfär känns varm utan att vara överdriven, och trots att både öl- och whiskysortiment är mycket stort känns det inte ett dugg nördigt. Hit blir man snarare sugen på att gå med sina vänner för att snacka strunt. Att man dessutom kan få sig en riktigt exklusiv whisky, eller en unik öl, blir närmast en bonus. – Jag tror att man går hit för att det är som ett stort vardagsrum – väldigt familjärt. De flesta dricker en klassisk ESB eller en Litovel, tjeckisk lager. Matmässigt har vi verkligen försökt lyfta oss trots att köket är litet så det kan aldrig bli alltför avancerat. Vi rimmar exempelvis vår lax själva, har börjat med Sunday roast för familjer, vår Ploughmans lunch är småplock i sann engelsk matsäcksstil. Mest populärt är dock fish’n chips, ostburgare och chilli. Vi rör oss mot den vinkelformade baren med sina närmare 40 ölkranar. Inga av de svenska storbryggerierna syns, men Kopparbergs brygger ”husölet” Winston Lager. I övrigt är det flera svenska småbryggerier som PangPang och Slottskällan, som kan leverera enstaka fat. Det finns gott om plats för gästöl, och från Beerbliotek har man ständigt nya öl. Hur kommer ni fram till vilka öl ni ska ha? – Vi snackar ihop oss i personalen och tar in det vi tycker är kul och gott. Provar, går på mässor – alla är med. Vi har inga avtal med någon utan sköter kranarna helt själva och bestämmer helt vad vi vill ha. Nu ska vi exempelvis testa ett granatäppelöl från Unibärsum. Vi ser också till att hela tiden utbilda oss med hjälp av bryggerier och leverantörer. Ölen serveras som pint, halvpint eller 33-centilitersglas beroende på ölstil. Whiskyn får man i de karaktäristiska Glencairn-glasen. Ni nominerades till Årets whiskykrog av Svenska whiskyförbundet. Hur kändes det? – Jättekul! Och väldigt fint att ens bli nominerad även om vi inte vann. Ert whiskysortiment är rejält tilltaget. Hur funkar det att sälja? – Det är så klart en utmaning. Vi tog in mycket flaskor tidigare och har en hel del specialbuteljeringar så nu tar vi det lite lugnt. Fokus ligger på Speyside, sen kommer Islay och därfter övriga Skottland. Andra länder har vi inte så mycket från. Vårt klientel är inte riktigt whiskynördarna även om de finns här. Så när någon vill hitta något speciellt får de gärna dofta på olika sorter. Vi säljer också gärna en centiliter så att man ska kunna prova något nytt. Även på whiskysidan är leverantörerna med och hjälper till att utbilda personalen. Hur serverar ni whiskyn? – Vi brukar berätta vilken alkoholstyrka den håller så att folk kan bestämma om de exempelvis vill ha vatten i. Jag brukar rekommendera att först provsmaka utan. Om någon vill ha sin whisky med is får de det. Vi är inte här för att läxa upp folk eller berätta hur de ska dricka. Fokus ligger som sagt på Speyside med 80-talet olika sorter från destillerier och oberoende buteljerare. Här sticker bland annat några vällagrade Linkwood, 60 år gammal Strathisla, fullmogen Glenburgie och Macallan, ut. Priset per centiliter ligger mellan 25 och 655 kronor. Ett 25-tal olika whiskies från Islay finns att tillgå, bland dem exklusiva buteljeringar av Bowmore, Bunnahabhain och Caol Ila. Erik Key Westin berättar att han själv gillar sherrylagrat från Speyside, men också Islaywhisky som har balanserad rökighet. Hur har whisky- och ölintresset förändrats under de år du arbetat med dryckerna? – Trenden har gått från ”så rökigt som möjligt” till mer eleganta smaker. Likaså är det inte längre lika viktigt att allt är single malt med ålder. Man är mer öppen för att testa andra smakupplevelser, som exempelvis olika fatfinish. – På ölsidan går trenden från den extrema humlebeskan mot syra. ”Suröl”, både spontanjäst och annan, är väldigt populär. Det gör att många också hittar tillbaka till kriek, gueuze och lambic. Sen är det faktiskt många som tröttnat på alla olika trender och beställer en stor stark” bara för att. Vad får de då? – Oftast får de ändå en motfråga: om de vill ha svensk eller tjeckisk. Vill de ha svensk blir det vår Winston lager. Hur jobbar ni med kombinationer mellan mat och dryck? – Vi har inga nedskrivna kombinationer utan rekommenderar dem som frågar oss exempelvis vilket öl som passar bäst till en maträtt. En del provningar hålls också på Churchill Arms. Just nu är intresset störst för ölprovningar av olika slag, men både öl- och whiskyprovningar skräddarsys gentemot gruppen som vill ha provningen. Trots att det ligger en del pubar i kvarteren runt Churchill Arms ser Erik Key Westin inte det som ett problem. – Nej, vi konkurrerar inte om samma gäster eftersom alla pubar har sin egen nisch. Hos oss ska det vara mysigt att sitta ner och snacka. Och kommer inte gästerna självmant blir de förmodligen indragna av sina hundar, för med ”smaskigt hundben” på menyn för 10 kronor kan man förstå lockelsen. Men att puben störs av ylande och skällande behöver man inte oroa sig för, enligt Erik Key Westin. – Nej då! För hundar gäller samma regler som för människor: Blir de för högljudda åker de ut.   h4>Erik Key Westin väljer favoriter bland öl, whisky & gin

Fuller’s HSB Real Ale – På en klassisk engelsk pub är real ale ett måste! Och det är så jäkla gott. To Øl Sur Simcoe BBNo Saison Lemon&Hibiscus – Två exempel på det nya experimentella. Det är fantastiskt kul att det händer så mycket – med olika jäst, smaksättningar – allt funkar inte men när det gör det är det gott! Birra del Borgo Sedicigradi Barley Wine – 16 månader på ekfat och 16 procent alkohol. Som en PX sherry utan sötman – helt egensinnig. Hökarängen IPA – En väldigt välbalanserad IPA från PangPang Brewery där beskan inte tar över. Tucher Pils – Tar sju minuter att hälla upp, men många är villiga att vänta! Gin Xoriguer – Udda ginsorter är det senaste. Detta är en väldigt bra GT-gin. Mycket citrus och koriander i smak och doft. Bathtub Gin – Klarar sig utmärkt på egen hand. Jag tar den gärna som avec efter maten. Aberlour A’Bunadh – Jag har en förkärlek till Speyside och sherryfat, kanske för att mina första jobb inom sprit var med cognac. Den här lägger sig som bomull i munnen – min huswhisky som jag kan sitta timtals med. Deanston 35 YO, The Whisky Agency/The Nectar – Jag gillar det fruktiga, det florala. En riktigt bra whisky som får folk att förstå Highlandwhisky. Glenburgie 10 YO, Gordon & MacPhail – Ett bra exempel på att man inte ska haka upp sig på ålder. Denna är så ren, så balanserad – inget sticker iväg. Bunnahabhain 42 YO, Silver Seal – Inte dårrökig för att vara Islay. Mild, fin och väldigt komplex med sälta snarare än rök.   Ur whiskylistan Springbank 18 YO, Campbeltown, 94 kr/cl Rosebank 1990, Silver Seal, Lowland, 129 kr/cl Clynelish 15 YO, Sansibar, Highlands, 65 kr/cl Dalmore 12 YO, Malts of Scotland, Highlands, 62 kr/cl Glenturret 35 YO, The Nectar, Highlands, 148 kr/cl Aberlour A’Bunadh Batch 50, Speyside, 60 kr/cl Balvenie Single Barrel 15 YO, Speyside, 42 kr/cl Benromach 30 YO, Speyside, 156 kr/cl Dallas Dhu 32 YO, Gordon & MacPhail, Speyside, 117 kr/cl Glenburgie 10 YO, Speyside, 28 kr/cl Glen Keith 40 YO, Silver Seal, Speyside, 186 kr/cl Linkwood 39 YO, Gordon & MacPhail, Speyside, 655 kr/cl Mortlach 22 YO, The Maltman, Speyside, 61 kr/cl Strathisla 1957, Gordon & MacPhail, Speyside, 348 kr/cl Bowmore 21 YO, Silver Seal, Islay, 152 kr/cl Bunnahabhain 42 YO, Silver Seal, Islay, 246 kr/cl Caol Ila 30 YO, The Maltman, Islay, 76 kr/cl Highland Park 18 YO, Orkney, 39 kr/cl Ur menyn Snacks & förrätter Bookmaker toast med äggkräm och pepparrot, 185 kr Ploughmans lunch, blandat kallskuret, ost, kvällens paj, surdegsbröd och chutney, 178 kr Vildsvinskorv från Ådagård, Trosa, serveras med husets senap på surdegsbröd, 65 kr Huvudrätter Vegetarisk halloumiburgare med ajvarmajonnäs, tzatziki och pommes frites, 179 kr Lenrimmad lax med dillstuvad potatis, 198 kr Ryggbiff, bearnaisesås och pommes frites, tomat- och löksallad, 259 kr Beer battered fish & chips av rimmad torsk med ärtpuré och dansk remouladsås, 178 kr Desserter Banoffee paj, 58 kr Dessutom serveras ”Sunday roast” på söndagar, ”Kvällens middag”, samt after work-paket.   The Churchill Arms Stockholm Adress: Tulegatan 21 Öppettider: Söndag, måndag 16–22, tisdag, onsdag 16–00, torsdag 16–01, fredag, lördag 15–01 Antal whiskysorter: Drygt 180. Antal sittplatser: Ca 120. Aktiviteter: Öl- och whiskyprovningar samt Quiz. Hemsida: www.churchillarms.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING