Hem Vinvärlden I fokus: Nytt från Högberga Vinfabrik – Arne briljerar!

I fokus: Nytt från Högberga Vinfabrik – Arne briljerar!

av Livets Goda

Foto Livets Goda

2015 Högberga ”Arne”, 91 LGP
MAREMMA / TOSCANA / NR 33181 (1:A SEPT) / 349 KR
En druvblend av petit verdot, cabernet sauvignon, merlot och sangiovese finner vi i detta utmärkta vin för ja, det är bara att gratulera Johan Zälle & Co, det här är det starkaste vinet de åstadkommit vid sidan av det tidigare släppta syrahvinet. Ursprungsrobust i stilen med stark vibrerande mörkfrukt där vinbär och körsbär styr och där inslagen av lavendel, lätt lakrits, rostade kaffebönor, ceder och fuktiga tobaksblad förgyller. Det mineraliska centrifugerar förtjänstfullt, det föreligger en skönt syrlig sötma, tanninsmotståndet är silkigt rustikt elegant och mixen mellan mogen frukt och ungdomlig spänst är balanserat. Snyggt!
Slutlagring 12 månader i halvbarriques – franska sedan amerikanska och svenska.

2015 Högberga ”Laila”, 90 LGP
MAREMMA/ TOSCANA / NR 33180 (1:A SEPT) / 200 KR
Här finner vi en blend av petit verdot, merlot och sangiovese. Även här mörkare och stark frukt med syrlig string i sötman, edge i tanninerna med en silkig, mineralisk strimma som ger en fin tillgänglighet. Fin ursprungskänsla med ceder, fuktiga höstlöv i maritima vindar, lavendel, tobak och lätt lakritssälta, Elegant kraft!
Slutlagring 12 månader i halvbarriques – franska, amerikanska och svenska.

2014 Högberga ”San”, 88 LGP
MAREMMA / TOSCANA / NR 33179 (1:A SEPT) / 200 KR
100% sangiovese här och vinet är bra och välgjort men utväxlingen av frukten känns snabb så det blir ingen långliggare. Drick med stort behag idag och 3 år framåt. I övrigt druvtydlig och bra tryck i fruktkänslan av körsbär, tobak, fikon, plommon med krydda. Lite lakrits med viss sälta ligger snyggt, sandsteniga mineraler lägger en fin grundbas och ihållande frukt i avslut tackar jag inte nej till.
Slutlagring 12 månader i halvbarriques – franska, amerikanska och svenska.

TIDIGARE LANSERING I ÅR PÅ SB

2013 Högberga ”Merlot”, 90 LGP
MAREMMA / ITALIEN / NR 39936 / 199 KR
Bitig, vegetal merlot. Sälta a la salmiak, ört, lavendel, snygg ren fruktsötma färgat av småpornografiska jordgubbar och körsbär. Syrlig, mineralisk string går igenom och överlag en bra stringens i denna merlot. Slutlagring 12 månader i halvbarriques – franska, amerikanska och svenska.

2014 Högberga ”Syrah Jubileumsblend 2004 – 2014”, 91 LGP
MAREMMA / ITALIEN / NR 32538 / 397 KR – MAGNUMBUTELJ
50% syrah, 50% cabernet sauvignon, merlot, sangiovese och en liten skvätt petit verdot spelar snyggt ihop och vi har ett vin med ren, snygg, fräsch och distinkt snärt med bra ”purple” frukt. Homogent och bra ihopkilat med det maritimt mineraliska basspelet. Snygg lakritshintad sötma med lavendelbris färgar och lätt fuktiga tobakstoner växer fram snyggt mot avslutet.
Slutlagring 12 månader i halvbarriques – franska, amerikanska och svenska.

Högbergas viner på Systembolaget finner ni här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING