Hem Vinvärlden I glaset – Coeur de Calvados

I glaset – Coeur de Calvados

av Livets Goda

Om Pays d&#39Auge, Calvados: I området så är det för kallt för att odla vanliga druvor och cider har istället blivit områdets motsvarighet till vin. Calvados tillverkas av krossade äpplen och ibland päron. I Pays d&#39Auge så har man hårdare krav på destilleringen i i det övriga området vilket betyder att man måste dubbeldestillera calvadosen i en enkelpanna av koppar med en maxvolym av 3 000 liter. Vidare så råder bevattningsförbud på äppelodlingarna, som vidare ska bestå av minst 70 procent bittra, bittersöta äpplen samt maximalt 10 procent sura äppelsorter. Jäsningen sker alltid utan tillsatser. Coeur de Calvados (art.nr 170, 259 kr) I doften finner man en lätt vaniljhint tillsammans med mogna, stora vinteräpplen som ger en förnimmelse av en härlig höstdag med vägen täckt av löv. Smaken fortsätter i nyanserad stil där doften avslutas, med mer mogna vinteräpplen, krydda och vanilj i en fyllig, silkig textur med lätta nötinslag. En god och tacksam calvados som passar utmärkt framför brasan i ensamt majestät. Om man så vill så är Coeur de Calvados även tacksam att använda i drinkar eller i matlagningen om man så vill. Inspiration – Champagnecocktail med Calvados 1,5 cl Coeur de Calvados 1,5 cl koncentrerad äppeljuice Champagne eller mousserande vin Gör så här: Låt cocktailglaset stå i kylen en stund innan och kyl även det mousserande vinet. Häll upp Coeur de Calvados och äppeljuice i det kylda glaset och toppa upp med bubbel. Rör försiktigt runt med en drinkpinne eller sked så att calvadosen och juicen blandas med bubblet. Dekorera med en äppelskiva. Färdig att servera! (Recept från Matstugan)”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING