Hem Whisky & Bourbon I glaset – En bourbon med bett, Knob Creek

I glaset – En bourbon med bett, Knob Creek

av Livets Goda

”Namnet Knob Creek kommer från Abraham Lincolns barndomshem och bourbonen produceras av Jim Beam Brand Co., som har sitt säte i Deerfield, Illinois. Företaget grundades av Jacob Beam redan 1795 och är därmed ett av USA:s äldsta företag. Whisky & Bourbon om Knob Creek (art.nr 479, 462 kr) Knob Creek är en Small Batch Bourbon vilket innebär att faten är handplockade och produktionen är avsevärt mindre än standard. Lagringen i dessa fat har skett under nio år. Aromen för tankarna direkt till amerikanska södern och Kentucky med en nyans cellulosa och mineralfrukt. Knob Creek bjuder på ett bett som balanseras upp med bra frukt i en torr och elegant stil. Sötman är fint integrerad med arrakstoner och en liten hint mynta, för att sedan avslutas kryddigt. En god bourbon helt enkelt. 92 poäng Knob Creek finns för stunden på 81 Systembolag men kan naturligtvis beställas direkt på Systembolaget.se till valfri butik Visste du att: Den apoteksliknande flaskan har fått sitt utseende efter hur whiskeyflaskorna såg ut i Kentucky kring slutet på 1800-talet. Etiketten ska efterlikna det tidningspapper som destilleriet en gång i tiden packade in de färdiga flaskorna i. Statistik Bourbon: Amerikansk whisky står för ca 4 procent av all såld whisky/whiskey på Systembolaget och bourbon står numera för dryga 2 procent av all försäljning (statistik från Systembolaget över de senaste 12 månaderna) Världskonsumtionen av amerikansk whiskey har växt med 13 procent de senaste fyra åren och på Systembolaget har ökningen varit 23 procent under samma period. Om man bara tittar på bourbonförsäljningen, som är en del av amerikansk whiskey, så har den ökat med hela 65 procent på Systembolaget under ovannämnd period. Kort om bourbon: Enligt ett kongressbeslut 1964 ställs följande krav på vad som får kallas Bourbon, ””America`s Native Spirit””. Bourbon whiskey destilleras från en mäsk gjord av majs (minst 51 procent – oftast mellan 65-80 procent) råg och mältat korn. Vidare är den maximala alkoholstyrkan reglerad och ””Straight Bourbon”” whiskey måste lagras minst 2 år på nya fat av rostad amerikansk ek.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING