I glaset: en nebbiolo som andas klass

av Livets Goda

Förra veckan trillade det in en Barolo med begynnande mognad på Systembolaget; Ceretto’s 2006 Bricco Rocche Brunate. Ett klassiskt vingårdsläge som delas mellan byarna Barolo och La Morra. Just Brunate har Ceretto producerat sedan 1978 och man äger drygt fem hektar av cru-läget.

Även om Ceretto hör till det moderna gardet som tänker nebbiolo annorlunda än de som mer kategorisas som traditionalister, så är indelningen i grunden ganska ointressant. Det som förespråkarna av klassisk nebbiolo ogillat har bland annat varit bruket av roto-fermentorer, roterande ståltankar med temperaturkontroll och lagringen i nya barriquefat. Och att detta skalat bort känslan av ursprung; bidragit till en mer global likriktad vinstil. Delvis har de rätt, åtminstone om man går drygt trettio år tillbaka i tid, när rörelsen tog fart på allvar. Men som med allt i livet så är det en läroprocess och idag är vinmakarna skickliga på att finna balansen mellan olika tekniker. Men det får samtidigt inte heller glömmas bort varför ett gäng producenter började snegla åt ett annat håll; nämligen den att alltför många traditionella viner led av volatil syra, uttorkad frukt och astringenta tanniner. Viner helt ur balans.

Visst, en mer modern approach har medfört viner som är tidigare drickvänliga men det innebär per automatik inte att dessa behöver konsumeras unga, de har fortfarande en otrolig lagringspotential. Och det är just detta, när moderna nebbioloviner lagras, som eken integreras med vinet. Och resulterar i en Barolo eller Barbaresco med fantastisk väldoft och massor av bibehållen frukt. Bägge stilar, när skickligt exekverade, bidrar onekligen till Piemontes mångfald, precis som många andra världskända regioner runtom i världen som upplevt samma debatt mellan traditionellt och modernt.

Ceretto är idag någonstans i mitten av allt. 2006:an som nu anlänt Sverige har först lagrats ett år i barrique där hälften av faten var nya, innan det flyttats över till äldre 2500-liters fat för ytterligare ett års lagring. Resultatet så här 11 år senare?

2006 Bricco Rocche Brunate, Barolo, Ceretto

Vacker, transparent rubinröd färg med tegelnyanser i kanten. Bouqeten är initialt aningen sluten men det tar blott dryga kvarten så börjar det hända grejer. Och efter det vill vinet liksom inte sluta att bjuda på sensuell nebbioloparfym. Här finns allt från cigarrhumidor, violer, lakritsrot, nypon, röda körsbär till en sväng inom båtvarvet och det där klassiska draget av målarfärg. Smaken är smeksam, innan nebbiolotanninerna gör sig tillkänna och kopplar ett grepp om gommen. Men även om tanninerna är många så är de silkiga och skänker enbart djup. Syran är uppfriskande och den rikliga fruktigheten får en att associera till mogna körsbär, nypon och viktoriaplommon. Tobaken dyker upp, likaså en skön ton av humus. Eftersmaken är härligt kvardröjande och summerar hela intrycket av Brunate – elegans.

Betyg: 95 LGP

Det finns ännu kvar en minde mängd flaskor av Brunate som kostar 929 kronor. Njuter du idag så dekantera en halvtimme i förväg, men det är absolut ingen brådska då det säkerligen har ett decennium av utveckling kvar i sig.

Importör är Valid Wines Sweden AB. Länk till vinet på Systembolaget? Klicka här.

 

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/teckna-prenumeration-pa-livets-goda-eller-varfor-inte-ge-bort-lite-god-lasning-i-julklapp]

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/bli-medlem-i-livets-godas-vinklubb-ta-del-av-exklusiva-erbjudanden-och-bli-forst-med-att-fa-information-om-livets-godas-vinprovningar]