Hem Whisky & Bourbon I glaset – Legacy by Angostura – världens dyraste rom

I glaset – Legacy by Angostura – världens dyraste rom

av Livets Goda

Legacy by Angostura är för stunden världens mest exklusiva och dyraste rom som finns att få tag på. John förklarar för oss att produkten är kulmen och resultatet av 200 års erfarenhet av destillation och blending, och den har gjorts för att hedra Trinidads självständighet, som nu under år 2012 firar 50 år. ”Hela processen har genomförts helt för hand för att skapa en produkt som är värd att kallas världens dyraste rom, alltifrån valet av rom som ingår till förpackningen och kristallflaskan som har gjorts i samarbete med juvelaren Asprey of London.” Just när det gäller den mäktiga flaskan, med drag från den fyrkantiga stilen från Angostura 1919 och 1824, så är det första gången som Asprey of London har gjort ett arbete för en alkoholhaltig dryck. Själva rommen består av sju stycken av de mest unika och prestigefulla rommerna från destilleriet på Trinidad, där den yngsta rommen är 17 år gammal.

Legacy by Angostura har kylfiltrerats och varje beståndsdel i blenden har lagrats i 1 gång använda amerikanska bourbonfat på 200 liter. Produktionen av detta mästerverk innehåller lika ”konst” som vetenskap. Erfarenhet, experimenterande och sex års tålamod ligger bakom denna flaska” fortsätter John. John fortsätter berätta: ”Just namnet Legacy valde vi för att hedra Angosturas Siegert och Fernandes historia och arv, två stora familjer som tillsammans skapade Angostura”.

Så, nog med bakgrund, hur smakar då denna osannolika rom?
I glaset så är aromen otroligt sensuell och snygg, med en lätt hint, en fläktande bris, av piratrep och fat, det är något gammalt över den utan att på något vis bli tröttsamt, tillsammans med en påtaglig essens av brunt farinsocker. Smaken är otroligt komplex och rent ut sagt snuskigt välbalanserad, ingenting ”hänger utanför byxkanten” utan allt sitter där det ska på ett exakt och perfekt vis. Sötman är sådär underbart återhållsam och integrerad, tillsammans med fat, läckert syrliga karamelliserade körsbär i en stil som nästan är lite burgundisk. Smaken ligger kvar länge i munnen, och även där håller den balanserade perfektionen ut till dess att smaken mot ens vilja avtar, men det tar sin tid. Betyg? Ja, ett kärleksfullt sådant. I Sverige finns en flaska Legacy by Angostura att tillgå, för cirkapriset 200 000 kr, värt att tillägga är att pengarna går till välgörenhet.

Nyfiken? Kontakta Interbands Nordic för mer information. Glada provningsdeltagare var: Anders Enquist, Erik Dahlström, Henrik Langborg och Christoffer Enquist”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING