I glaset: sydafrikanska bubblet Pongracz

Namnet Pongracz är vid det här laget välbekant för många och Brut-versionen har blivit något av en klassiker i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinets namn är inte den tungvrickare som det kan tyckas ge sken av utan det ungersk-klingande Pongracz uttalas ungefär som ’ts’ på slutet.

Namnet och vinet är Distell Group’s hyllning till ungraren Desiderius Pongracz som flydde sitt hemland i samband med Ungernrevolten 1956 och som sedermera hamnade i Sydafrika. Han blev en betydelsefull person för landets vinnäring och ett av hans verk, Practical Viticulture, används än idag vid undervisning. Desiderius omkom i en olycka när han var på väg med chardonnayrankor till producenten Uitkyk och ett antal år senare föddes idén om ett vin i hans ära, signerat vännen Anton Rupert vid Distell Group som är en sammanslagning av Stellenbosch Farmers’ Winery och Distillers Corporation.

Livets Goda tog pulsen på dagens Pongracz Brut, ett mousserande som producerats sedan 1991, och passade även på att prova firmans rosé som återfinns i beställningssortimentet. Pinot-druvorna hämtas från vingårdar som ligger på upp till 300 meters höjd medan chardonnay kommer från lägen mellan 100 och 200 meters höjd.

Pongrácz Brut / Western Cape / Sydafrika / Bergkelder / 750 / 7628 / 125 / 88 LGP

Ett vin som består av de klassiska Champagnedruvorna pinot noir och chardonnay, med en liten högre andel av den blå druvan. Vinet ligger två år på sin fällning och har drygt 8 gram restsocker per liter. En klassisk bouquet med brödighet, gula frukter, solmogen citrus men även lite gröna äppleskal. I gommen ett mousserande med visst djup, fin, riklig mousse, brödighet och med inslag av persika, päron och syren. Den diskreta sötman matchar syran väl och frukten är generös utan att bli dominant.

Pongrácz Rosé / Western Cape / Sydafrika / Bergkelder / 750 / 77260 BS / 149 / 89 LGP

Till skillnad från det vita mousserande så har rosén mer chardonnay och mindre pinot noir. Lagringstiden på fällningen är dock densamma, två år. Rosén har ungefär 10 gram restsocker per liter. Här möts man av en ganska stram rödbärig doft med toner av smultron och hallon. Även blodgrape, örter och en liten blommighet kommer fram. I gommen en ganska sval rödbärig frukt med fräsch apelsinlik syra, integrerad sötma som mer får en att associera till solmogen frukt och avslutet är rent och snyggt. Riktigt bra, särskilt om man föredrar sitt mousserande med viss rondör utan att det går ut över syran.

Importör av Pongracz är Janake Wine Group AB som även har vinet i andra buteljstorlekar.

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/teckna-prenumeration-pa-livets-goda-eller-varfor-inte-ge-bort-lite-god-lasning-i-julklapp]