Hem Vinvärlden I gränslandet mellan Bourgogne och Beaujolais

I gränslandet mellan Bourgogne och Beaujolais

av Livets Goda

Château de Beauregard är en familjeegendom i byn Fuissé i den södra delen av Mâconnais som idag har 43 hektar vinodling fördelad över mer än 150 små vingårdslotter. Lite drygt hälften av det, 22 hektar, ligger i Pouilly-Fuissé och 7 hektar i granndistriktet Saint-Véran. Här odlar man chardonnay och producerar några av de finaste och mest lagringsdugliga vita vinerna i Mâconnais. Resten av vingårdsarealen ligger 10 kilometer söderöver på andra sidan den låga bergsryggen, i distriktet Beaujolais. Här har man ägor i byarna Fleurie, Morgon, Saint-Amour och Moulin-à-Vent och odlar såklart den typiska druvsorten gamay. Däri ligger den första stora skillnaden mellan distrikten och den andra är minst lika viktig. Medan vinet i Mâconnais växer i kalkstensjord är det granitjord som dominerar i Beaujolais. Vingårdarna i Pouilly-Fuissé ligger på bitvis branta öst- och sydexponerade sluttningar med magra kalkstensjordar på 250 till 300 meters höjd. Här har man ett 40-tal vingårdslotter i byarna Fuissé, Soultré-Pouilly och Vergisson som hör till Château de Beauregard. Bland annat har man en utmärkt liten äga om fyra hektar alldeles intill slottet i Fuissé. Vinet härifrån, Pouilly-Fuissé Vers Cras (ca 310 kr), är utmärkt och har en riktigt god lagringspotential, men redan som ungt visar det sin storhet med en bländande ren och frisk arom av vita persikor, gråpäron, vita blommor och kalksten och det har en god kropp som klamrar sig fast vid vinets struktur under mer än en minut. Det är ett av firmans allra finaste viner och just nu finns den utsökta årgången 2010 tillgänglig hos importören. ”Vi gör ungefär 60 fat om året från den här vingården, men vi låter vara buteljera cirka 45 fat som Vers Cras, resten blandas i andra viner”, förklarar ägaren Frédéric Marc Burrier, som har drivit egendomen sedan 1999. Vinodlingen sker så naturligt som möjligt och man är noga med att jordarna ska vara fulla av liv. ”I en tredjedel av lotterna har vi odlat ekologiskt i över tio år och i Vers Cras har vi sedan 2010 börjat prova att odla biodynamiskt”, berättar Frédéric Marc. Vinerna från Château de Beauregard bjuder på en klassiskt stram struktur med frisk syra och markerad mineralitet, därtill en kristallklar ren frukt med visst djup. Framställningen är ytterst noggrann, men Frédéric Marc är noga med att betona att vinerna till minst 80 procent görs i vingården. ”Resten är inte särskilt intressant”, lägger han till och förklarar att det i slutändan alltid är den burgundiska hållningen att vingården ska tala genom vinet som driver honom. Det framgår också tydligt när man provar igenom de olika vinerna från olika lägen i Pouilly-Fuissé, utöver instegsvinet Pouilly-Fuissé Classique (ca 230 kr) och en fatselektering som kan ses som ett andravin till de vingårdsbetecknade, Pouilly-Fuissé Grand Beauregard, gör man inte mindre än sju vingårdsspecifika viner som stärker tesen att vinet är sprunget ur jorden. Pouilly-Fuissé La Maréchaude kommer från ett soligt läge i en sval del av Vergisson och vinet brukar ha en utsökt rik fruktighet och en frisk syra och tydlig mineralitet. Tack vare den tre meter djupa kalkstensleran har Pouilly-Fuissé Les Insarts en god kropp och fast struktur, men en inte lika uttalad mineralisk stringens som vinet från Vers Cras. Nyanserade men ändå kännbara skillnader finner man i de övriga vinerna från vingårdarna Les Chardonniets, Les Châtaigniers, Vers-Pouilly, Vignes Blanches och Vignes de Chaintreuil. Av den anledningen har Frédéric Marc Burrier, som är en framstående vinperson i Mâconnais, tagit rollen som en av dem som har satt ihop ett förslag till INAO om att klassificera ett tjugotal vingårdar som premier crus. Det är en nödvändigt klassificering för att lyfta det alldeles i onödan bortglömda regionen Mâconnais till en mer rättvis status. ”Det var ett omfattande arbete att få odlarna överens, nu får vi se hur det går, det är upp till INAO att bestämma”, säger Frédéric Marc. I tillägg till vinerna från de egna vingårdarna i Mâconnais gör man ett par serier av andra viner, Domaine Joseph Burrier (röda viner från Beaujolais) och Séléctions Joseph Burrier (négociantviner, både vita och röda från Mâconnais och Beaujolais). Ett rött vin som bjuder på en skolboksmässig fräschör och stor pinotaromatisk röd bärfrukt är Bourgogne Mémoire du Terroir (ca 160 kr) som görs av druvor som köps från en odlare i Savigny-lès-Beaune. Precis som man ska förvänta sig av ett instegsvin som detta är det intensitet och renhet snarare än djup och präglar doften och smaken, men det här vinet har också en nästan sammetslen textur och även en viss längd, vilket inte alltid är fallet med generisk röd bourgogne. Det har en stor drickbarhet, nu och ett par år framöver. Den svenska importören har också tagit in ett par viner från Beaujolais som kan rekommenderas. Även om 2012 till följd av en svår frost i februari blev ett komplicerat och litet år i Beaujolais har man lyckats göra en riktigt fin 2012 Fleurie Classique (ca 185 kr) med len textur, god syra, måttliga och mogna tanniner som balanseras av en saftig blåbärslik fruktighet. Tack vare att vinet är jäst på klassiskt vis med omkring två tredjedelar hela druvklasar har vinet fått en försiktig kryddighet och en god struktur som medger att man lagrar vinet i ett par år till. Själva räknar man med att deras 2012 Moulin-à-Vent La Salomine (ca 245 kr) kommer att utvecklas positivt i omkring tio år till. Vinet kommer från en liten vingård planterad 1912 i en mager granitjord högst upp på en sluttning. Här är frukten något mörkare och strukturen en aning mer markerad och samtidigt som det är ett väldigt seriöst vin är det ett vin med stor charm. Sånär som på nyanserna i frukten kan vinet mycket väl tas för att vara en mer klassisk röd bourgogne. Château de Beauregard har en bra, intressant och bred vinlista och man lyckas på ett utsökt sätt förena de egentligen vitt skilda vinkulturerna som finns i den här landsändan. ”Vi har en fot i Mâconnais och en i Beaujolais”, förklarade Frédéric Marc Burrier som svar på den summering jag gjorde efter ett av besken på egendomen för några år sedan. Vinerna säljs primärt till restauranger. Kontakta importören Grande Bouteille för mer information, nick@grandebouteille.se.

RELATERAD LÄSNING