Hem Mat & Restaurang Idag äter vi närmre 6 miljoner semlor

Idag äter vi närmre 6 miljoner semlor

av Livets Goda

132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma – det går åt när svenskarna idag äter närmre 6 miljoner semlor. Och för den som sysslar med racketsport, Crossfit eller håller på GIF Sundsvall är sannolikheten att en eller flera semlor äts större, de är nämligen mer benägna att äta en semla idag visar statistik från Sveriges bagare & konditorer.

Semlor

Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle – kärt barn har många namn och idag vallfärdar svenskarna till kardemummadoftande bagerier och konditorier runt om i landet för att fira semlans nationaldag. Sveriges bagare & konditorer har undersökt svenskarnas semmelvanor, där det visar sig att vissa är än mer benägna än andra att äta den luftiga vetebullen med fluffig grädde och len mandelmassa. Av de som håller på GIF Sundsvall i Allsvenskan åt till exempel hela 70% en semla på Fettisdagen förra året, medan de som håller på Malmö FF toppar bottenligan där endast 47% åt en semla 2019 (källa, GfK).

Även de som sysslar med racketsport på sin fritid sticker ut i statistiken. Där åt hela 72% minst en semla 2019, tätt följt av bland annat Crossfit-entusiaster och hästsportare med 62 respektive 61%. Andelen svenskar som blir bjudna på semlor på jobbet minskar något, medan andelen som köper semlor till sig själva ökar. Av alla svenskar åt 56% en semla eller mer på fettisdagen förra året (källa, GfK).

– Det är spännande att se att semlan är mer populär inom vissa intresseområden. Själv får jag lov att identifiera mig med GIF Sundsvall-supportrar och racketsportare idag! Fettisdagen är en av våra mest älskade fikadagar och är lite av branschens nationaldag. Sveriges bagare kraftsamlar för att hinna baka de närmre 6 miljoner semlor som säljs bara idag, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Läs gärna, Den perfekta Fettisdagen – Semla & champagne från Taittinger! >>>

Sveriges bagare & konditorer lät efter Fettisdagen 2019 GfK göra en undersökning av svenskarnas semmelvanor. Undersökningen besvarades av 2654 personer.

Beräknad råvaruåtgång på semlor under Fettisdagen:
Från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer
• 132 ton mandelmassa
• 211 ton grädde
• 2,6 ton kardemumma
• 211 ton vetemjöl
• 42 ton smör
• 2,6 miljoner ägg
• 53 ton socker
• 1 ton florsocker
Statistik från GfK:

Åt semla på fettisdagen, Fritidssysselsättning, i %
Racketsport 72
Håller på med bilar 65
Åker skidor 63
Träna crossfit 62
Håller på med hästar 61
Träna gympa 61
Fotboll 60
Löpning 59
Cykling 58
Trädgård och odling 57
Totalt 56
Heminredning 56
Träna styrketräning 56
Håller på med hundar 55
Ingen speciell 54

Åt semla på fettisdagen, Favoritlag i herr-allsvenskan i fotboll, i %*
Gif Sundsvall 70
Djurgården 63
Kalmar FF 63
Ostersund 62
IFK Norrköping 62
AIK 61
Falkenberg 61
Hammarby 61
Helsingborg 59
IFK Göteborg 58
Örebro 57
Total 56
Elfsborg 55
Har inget favoritlag 55
Sirius 55
Häcken 50
Malmö FF 47

* Några lag har färre supportrar, vilket innebär att basen för statistiken blir ganska låg, vilket innebär att felmarginalen/osäkerheten ökar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING