1

Idag: Exklusiv webblansering från Dr Loosen

Hyllad årgång i en exklusiv webblansering 2010 Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese.
Wehlener Sonnenuhr – ett av Tysklands främsta vingårdslägen som stolt sträcker sig över den soliga sluttningen mittemot vinbyn Wehlen. Härifrån producerar Ernst Loosen viner som hör till världens främsta. Åldern på Dr Loosens vinstockar är imponerande, snittet ligger på 70 år och de äldsta är en bit över 120 år gamla. Spätlese betyder ”sent skördad”.

Årgång 2010 av Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese beskrivs som unik i sin stil. Vädret svängde dramatiskt under hela växtsäsongen. Druvorna nådde såväl fin mognad som en särskilt hög syra. Kvaliteten på skörden var fantastisk men skördeuttaget synnerligen lågt. I slutändan är det här ett år vars ytterligheter givit ett vin med stor koncentration, syra och balans.

”När jag dricker en Riesling från en Grand Cru-vingård som Wehlener Sonnenuhr vill jag känna doften av det blåa skiffer som ger druvorna näring. Jag vill känna de eleganta rankornas djupa smak. Jag vill uppleva årgångens karaktär. Kort sagt, jag vill ha den äkta smaken av platsen och tiden. Utan den äktheten är vin bara en dryck bland alla andra.”
/Ernst Loosen

Webblansering idag, den 14 januari, klockan 10:00 >>>

Anders Enquist om 2010 Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese
(Mosel / Tyskland / Dr Loosen / Nr 95176 / 750 / 299 kr / 94 poäng
Doktorn vet att förföra med sina viner och det gör han även här. Balansen mellan svällande vällustig och stram precision är rent utsagt fenomenal. När jag filosoferar i detta vins släktträd landar mina tankar faktiskt inte långt borta från Brännland cider, hur lustigt det nu än må låta. Betänkt dock att vi här har 7 sensuella procent att spela på, liksom den mogna och syrafriskt sötade röda äppelhintade frukten så ja, det finns synonymer. Men fortsättningen med sitt krämigt strama tanninspel och mineraliskt hållna citrusfrukt dra vinet mig tillbaka till den underbara verkligheten i Mosel och detta underbart utsökta och ursprungsstarka vin. Det är en verklighet jag gärna stannar kvar i…