Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Idag firar vi St Patricks Day genom att göra en perfekt Irish Coffee med Tullamore D.E.W.

Idag firar vi St Patricks Day genom att göra en perfekt Irish Coffee med Tullamore D.E.W.

av Livets Goda

Sankt Patrick var en hyvens kille. Inte nog med att han kristnade hela Irland, läste lusen av alla hedningar, och gav Irland sin treklöver, ”Shamrocken”. Han drämde också sin vandringsstav i marken med sådan kraft att alla ormar omedelbart ringlade ut i havet för att aldrig mer återvända, och ondskan och djävulen och alla mörksens makter försvann samma väg. Men viktigast av allt – han lärde irländarna hur man kokar whiskey.

St Patricks Day

Det finns fler legender om S:t Patrick än det finns irländare som dricker Guinness. Merparten av dessa mustiga krogskrönor som tillskriver helige Patrick de mest osannolika bedrifter är nog dessvärre lika verklighetsförankrade som Pellefant. Men S:t Patrick är en historisk person vars minne värnas på ett sätt som icke-irländare har svårt att förstå.

S:t Patrick föddes omkring år 385 e.kr och dog år 461. Han kidnappades av irländska rövare och såldes som slav till en hövding. Man vet att han var i fångenskap under många år innan han rymde och utbildade sig till präst vid ett franskt kloster. Han återkom till Irland, kristnade hela ön, anlade mängder med kyrkor och blev irländarnas nationalhelgon.

Hans dödsdag den 17 mars är irländarnas stora helgdag och dagen firas på närmast kontinentalt vis med fest, musik, dans och floder av öl och whiskey.

Den 17 mars är en dag att fira med irländarna. Klassikern Tullamore Dew är ett stycke irländsk historia, som destillerats i staden med samma namn sedan S:t Patrick hade vägarna förbi och visade hur det gick till för snart 2 000 år sedan, åtminstone sägs det så.

Perfekt Irish Coffee med Tullamore D.E.W.

Irish Coffee’s historia sträcker sig tillbaka till 1942 när Joe Sheridan serverade kaffe tillsammans med whiskey vid Shannon Airport på Irland. Skaparen av det ursprungliga receptet för Irish Coffee var Jack Koeppller. Han arbetade på ett café i San Francisco när han hörde om Joe Sheridans kaffedrink. Jack experimenterade med receptet och adderade grädde och Tullamore D.E.W., whiskyn han tyckte var bäst lämpad, med sin mjuka och rika karaktär. Resten är historia.

Irish coffee

Vad som behövs:
4 cl Tullamore dew
Ca 2/3-del kopp med mellanrostat bryggkaffe
Ca 1 redig tesked brunt farinsocker
Grädde

Övrigt:
Shaker
Varmt glas

Så gör du:
Ta en ett glas och skölj ur det med kokande vatten. Häll en stor tesked med farinsocker i botten och fyll på med en fyra Tullamore Dew, rör om så att sockret löses upp med whiskeyn. Häll på kaffe. Skaka om grädden i en shaker till dess att den börja inta en fastare men inte fast form. Blir grädden för fast så är det bara att toppa på med mer grädde direkt i shakern. Häll försiktigt över grädden. Njut

Glas:
Naturligtvis finns det utformade glas för den perfekta irish cofféen där den viktigaste egenskapen är att glaset med ovanstående ingredienser fylls upp till bredden. Detta görs för att du ska få den varm/kalla upplevelsen när du smuttar (hinkar) din drink vilket förhöjer smaken och upplevelsen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING