1

Idag kl 10:00 lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2019 från G.D. Vajra

Idag kl 10:00 lanseras Claré J.C. Langhe Nebbiolo 2019, ett lätt spritsigt rödvin av 100% Nebbiolo ifrån familjefirman G.D. Vajra. Varunr: 9014201 | pris: 154 kr | 750 ml | alk.halt 13,5%. Totalt släpper man 4 800 flaskor på den svenska marknaden till Systembolaget.

Sedan 2014 har G.D. Vajra producerat Claré J.C. Langhe Nebbiolo, ett lätt spritsigt rödvin av 100% Nebbiolo. G.D Vajra fann Thomas Jefferson’s gamla anteckningar från år 1787 med beskrivningar av Nebbiolo-viner som på den tiden var lättare, mjukare och friskare i stilen. Man fann även vinmakaranteckningar av G.B. Croce från 1606 vilka man följer idag genom att buteljera tidigt för att behålla ungdomligheten och energin hos det unga vinet.

Mats Abrahamsson på Moestue Sverige beskriver vinet så här: ”vinet är ljust rubinfärgat och har en bärig, något spritsig smak med inslag av körsbär, hallon, färska örter, rosor, jordgubbar och granatäpple. Serveras med fördel sval, ca 14-16C, som aperitif, till buffémat, charkuterier, pizza eller ljust kött”.

JC Claré produceras med druvor från yngre vinstockar och påminner oss om en nästan bortglömd historia som sträcker sig från 1600-talet till fram början av 1950-talet. Då man fortfarande vinifierade och drack Nebbiolo i en lätt, ung och friskt stil.

2019 blev ett år med sen blomning och långsam mognad vilket ledde till en av de senaste skördarna under årtiondet. Druvorna skördades först 7 oktober. Detta i kombination med låg avkastning ledde till utmärkt mogna druvor med utmärkt syra. Ungefär 20% av vinet har jäst med hela klasar. Efter åtta dagars skalkontakt fördes vinet över till en trycktank (autoklav) för att avsluta jäsningen tillsammans med skalen, detta för en mildare extraktion. Vinet buteljerades redan 27 januari för att bevara maximalt med frukt och fräschör.

1971 var Aldo Vaira en pionjär inom ekologisk vinframställning i Piemonte. I början av 1990-talet så slutade man med de ekologiska certifieringarna då det kom tre barn i tät följd som gjorde att Milena och Aldo inte hann med den administrativa delen. Däremot så har Aldo´s filosofi alltid varit ekologisk och den har man bevarat och fortsatt att bedriva under snart 50 år.