Hem Nyheter Idag lanseras Raats Dolomite 2017

Idag lanseras Raats Dolomite 2017

av Christoffer Enquist

Bruwer Raats har sedan år 2000 fokuserat på två druvsorter med övertygelsen att fokus är grunden till att bli bäst. Det har visat sig att hans strategi är väldigt framgångsrik. Genom långsiktigt kvalitetstänk och fokus på Chenin blanc & Cabernet franc skapar han strålande viner. Detta relativt smala fokus har resulterat i att många nämner Raats som en av Sydafrikas främsta producenter utav just dessa druvor men även utsågs till ”winery of the year” 2018 av Platter’s. Här går kvalitet före kvantitet och det märks när man provar vinerna. Det är också en av anledningarna till att Raats inte bara är välkänd inom Sydafrika utan över hela världen.

Raats Dolomite 2017 från Stellenbosch, Sydafrika är gjort på 95% Cabernet franc och 5% Malbec. ’Dolomite’ är en referens till den nedbrutna dolomit och granit jordmånen som vinrankorna växer på. Raats jobbar oavsett vin för att uttrycka druvsorten och växtplatsen på ett så rent och ärligt sätt som möjligt. Här får Cabernet franc visa upp sig från sin bästa sida. I 14 månader har vinet lagrats på stora gamla ekfat.

I Sydafrika har vädret varit stadigt gynnsamt för vinodlare som söker kvalité i en ganska lång tid. Årgång 2017 är inget undantag, året var torrt utan att några extrema värmevågor som gav kalla nätter och lågt skördeuttag. Detta till fördel för odlare som Bruwer Raats som vill åt låga skördeuttag med hög koncentration i druvorna.

Raats Dolomite 2017, 179kr Art.nr 92703 (2400fl)

RELATERAD LÄSNING