Hem Vinvärlden Idag släpps ny laddning av Livets Goda-hyllade prioratvinet TOCS

Idag släpps ny laddning av Livets Goda-hyllade prioratvinet TOCS

av Livets Goda

“Priorat är ett av de vackraste vinområden jag vet. Dynamiskt med sina karga branta slätter och ofta med fantastiska vyer som bryts av med bördiga gröna skogar. Vägarna slingrar sig som ormar runt kullar och berg och även om vingårdarna inte uppenbarar sig lika tätt som i andra vinområden så räcker vetskapen om att de finns runt omkring. Men mitt i all denna geografiska skönhet känns det på något märkligt vis som att vinerna från Priorat har hamnat lite utanför. Visst, många pratar om Priorat och många påstår sig ha Priorat som favoritområde men i själva verket är det faktiskt få som egentligen realiserar till handling. Statusen att dricka en Priorat är uppenbart inte lika tydlig som att dricka en modern Rioja eller en supertoscana men faktum är att några av världens största viner produceras här med etiketter som Clos Erasmus, L’Ermita och Mas Doix. ”Jaha”, tänker ni nu. ”Kommer de från Priorat?” Ja, klart att de gör! Dessutom utöver dessa superviner finns det en hel galax med fantastiska viner i spannet 300 kr upp till 1000 kr. Viner gjorde med passion och en fantastisk vinmakning med alltid en stor vördnad inför vingårdens typiska karaktär. Det är i den här divisionen vi skakar hand med Terres de Vidalba som i drygt tio år gjort vin i Poboleda, ungefär vid foten av berget Montsant i södra Priorat. Här tog man sig an de branta terrasserna, något som många i området hävdade skulle vara alltför svårt, men familjen Nebot-Vilà visade med ihärdig ambition och sin enorma skicklighet motsatsen och det skulle snart visa sig mycket mer än bara så. Det första vinet, TOCS, lanserades med årgång 2005 och fick snabbt kultstatus och skrevs upp av en stor vinskribent från Amerika. Idag gör man förutom TOCS även instegsvinet Vidalba och det är två beslutsamma och personliga viner. Jag får värmande kopplingar till våra portugisiska vänner i firman Wine&Soul som enligt mig också lyser med samma passion och den där originaliteten jag alltid älskar hos vinmakare när de stolt och okonstlat bär skylten ”Vi följer vårt hjärta och gör det vi tycker om” – helt utan kompromisser. Det gör också i sig att jag provar och dricker vinet lika avslappnat och personligt som de själva. Vinerna Bakom bardisken: Anders Enquist, Erik Dahlström och Christoffer Enquist. Importör är VinGourmet AB. www. vingourmet.se 2007 TOCS PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 72113 / 307 kr / 94 LGP Det är nästan schackmatt bara på doften. Utomordentligt god doft med ljuvlig frukt i en silkig stil och mycket mer elegant än årgång 2008 (se nedan). TOCS ger oss mogen rödfrukt som med sin fina krydda av torkad paprika drar åt Bordeauxs högra slott. Väldigt bra sammansatt och där frukten följer med på hela resan och rundar av tillsammans med eleganta tanniner. Snyggt, personligt och väldigt gott. Ett mycket bra exempel på ovan monolog om riktigt bra vin från Priorat som du får för ett par hundralappar. Se hit restauranger! Blend: Garnacha negra 30%, syrah 35%, cabernet sauvignon 30% och merlot 5%. 20% nya fat – lätt rostade, 14-18 månader. Ingen filtrering. 2008 TOCS PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 72506 / 307 kr / 93 LGP 2008 uppför sig aningen bryskare än 2007 även om vi möter en stilfull frukt som drar åt mörka mogna hallon. En skön fruktsötma letar fram medelhavsklimatet och för känslorna till havssälta och toner av pinjeskog. Till en början fann vi här en avvikande sötma i kanterna men som med tid i glaset integreras alltmer i de rostade fattonerna. Vi summerar det som ett tufft vin som samtidigt är smeksamt, väldigt gott dock och precis som 2007 tar vinet med sig all personlighet och frukt hela vägen fram till tanninerna som checkar ut dig. Blend: Garnacha negra 65 % och syrah 35 %. 20 % nya fat – lätt rostade, 14-16 månader. Ingen filtrering. 2008 Vidalba PRIORAT / SPANIEN / TERRES DE VIDALBA / NR. 71077 / 177 kr / 91 LGP Instegsvinet som tillkommit under senare är idag riktigt läckert. Solmogen elegant frukt leder oss över till inslag av fikon och dadlar, en sötma som Terres de Vidalba skickligt håller på rätt sida. Frukten är mörkt paketerad i snygga rostade toner i perfekt proportion och balanserad söt örtighet. Vi känner än en gång igen oss i pinjeskogen vid strandkanten med havets enorma vågor som bryter sitt eget salt och för det till oss i perfekt förening. Bra längd med frukt och tanniner som avslutar tillsammans. Vidalba är ett instegsvin som bjuder på sin titel med värdighet samtidigt som det öppnar dörrarna för att man verkligen vill ta det extra steget upp till TOCS. Vidalba inspirerar. Blend: Cabernet sauvignon 55 %, garnacha negra 25 % och syrah 20 %. 12-14 månader på använda fat – lätt rostade precis som hos TOCS. Ingen filtrering.

RELATERAD LÄSNING