Hem Vinvärlden Ikoniska Faustino I Gran Reserva imponerar stort i årgång 2010

Ikoniska Faustino I Gran Reserva imponerar stort i årgång 2010

av Niklas Jörgensen

Den klassiska Riojafirman Faustino Martínez står sannolikt för en av de allra mest välkända vinetiketterna i världen, ikoniska Gran Reservan Faustino I som varit med sedan 1968. Ni vet, den antika flaskan med guldgul etikett där en hattprydd man kan skådas – och så då det gyllene stålnätet lindat runtom buteljen som sista finish. Vissa älskar utformningen, andra tänker det rakt motsatta men viktigast av allt är väl ändå det faktum att Faustino I är ett riktigt bra vin? Bättre än någonsin i den buteljering som nu finns tillgänglig om jag får säga mitt. I glaset – 2010 Faustino I Gran Reserva.

Rioja som flertalet av oss minns det, är ingen självklarhet längre. Många är de producenter som tar nya vägar men jag kan inte låta bli att beundra de som vågar trampa samma fotspår som redan arbetats in under många år, dock med dagens know-how som bollplank. Det är precis vad som sker med Faustinos Gran Reserva som flirtar med det tidlösa samtidigt som frukten har ett mer modernt närmande. Giftermålet mellan gammalt och nytt blir i det här fallet tveklöst till en superlyckad kombo och jag blir verkligen genuint glad över att viner som detta fortfarande tillåts existera!

Niklas intryck av 2010 Faustino I Gran Reserva

Jag har ett vin i mitt glas som på en och samma gång skänker känslan av ena foten i det moderna och den andra i traditionen. 2010 bjuder nämligen på såväl mörk körsbärs- och svart vinbärsfruktighet, fint kryddiga fat, fuktigt läder och tobak i en skönt klassisk mix samtidigt som dagens tolkning av Rioja får sitt. I smaken möts jag av stadiga tanniner men ändå medgörliga sådana som stöttar det mörkare fruktdrivet med en vacker höstmelankoli omgärdandes intrycket. Samtidigt finns fräschören, det vackra fatspelet och inte minst imponerar intensiteten i vinets mittfas. Det här är en ytterst lyckad årgång där mixen mellan franska och amerikanska fat kommer till ett skönt personligt uttryck.

92 p

Faustinos Gran Reserva överlevererar sett till prislappen och har dessutom stoppning för många års fortsatt utveckling. Bara att bock och buga för denna gentleman som ser 2 ½ år i franska och amerikanska fat.

Faustino I Gran Reserva 2010 har artikelnummer 2678 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 189 kronor. Vinet finner du i mer än 100 systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING