Årets Halloween på Tivoli bjuder på en gastronomisk upplevelse som inte finns någon annanstans i världen. Ikoniska restaurang KOKS ersätter det snöiga grönländska landskapet med ett gästspel i ”Det japanska tornet”. Det är det sista tillfället att uppleva restaurangen som har revolutionerat det nordatlantiska köket. KOKS stänger restaurangen på Grönland och efter besöket i Köpenhamn, avslutas den ikoniska konstellationen med Poul Andrias Ziska i spetsen.
KOKS kan upplevas på Tivoli mellan 10 oktober och 3 november och menyn består av exotiska smaker som myskoxe, fjällripa, snökrabba, renfett, lodda och blåmusselkonfekt
KOKS har revolutionerat gastronomin
Besöket på Tivoli blir det sista kapitlet i KOKS gastronomiska äventyr, som började på Färöarna 2011 och som sedan dess har gett internationellt erkännande, Michelinstjärnor och hyllats av tusentals matentusiaster från hela världen, först på Färöarna och därefter på Grönland. KOKS har revolutionerat den nordiska och nordatlantiska gastronomin med sitt kompromisslösa förhållningssätt och fokus på lokala råvaror. Kocken Poul Andrias Ziska och hans kompanjoner har skapat ett kök värt att resa till avlägsna delar av världen för att uppleva.
Med raffinerade och innovativa rätter av ett begränsat och mycket lokalt utbud av råvaror, där dessa ingrediensers fräschör och smak får framträda tydligt och enkelt. Det har varit drivkraften bakom restaurangens framgångar, och har bland annat säkrat två Michelinstjärnor och en grön Michelinstjärna, samt en topp 50-placering på OAD:s lista över Europas bästa restaurang.
Sista anhalt blir Tivoli
Höstens gästspel på Tivoli är KOKS andra besök i nöjesparken. 2021 besökte KOKS Tivoli för första gången för ett utsålt månadslångt gästspel, där de var med och kickade igång popup-konceptet i ”Det japanska tornet”.
Två år senare bestämde köksmästaren Poul Andrias Ziska att något nytt måste hända och han tog beslutet att flytta hela restaurangen från det ödsliga läget i de färöiska bergen till Grönland. Även här hade Poul Andrias Ziskas team naturen och ingredienserna runt omkring och fortsatt två Michelinstjärnor. I år meddelade Poul Andrias Ziska att KOKS skulle stänga efter årets säsong på Grönland, och att restaurangen i sin nuvarande form inte skulle återuppstå. Sista anhalten för KOKS blir därför Tivoli.
Mikkel Ustrup, som är high end director på Tivoli, om KOKS besök:
– Vi är otroligt stolta över att KOKS har valt att avsluta sin resa här på Tivoli. Även om det är tråkigt att en så ikonisk restaurang – den mest avlägsna restaurangen i världen – stänger, måste vi komma ihåg att fira den enorma betydelse KOKS har haft för den nordatlantiska gastronomin. Och det ska vi göra här på Tivoli! KOKS var en av de första restaurangerna som gick in och skapade en popup i ”Det japanska tornet”, så de har bidragit till att etablera den framgång som vårt popup-koncept har utvecklats till.
– Det är ett helt unikt kök Poul Andrias Ziska och hans team står för och det har verkligen inte blivit mindre fantastiskt sedan de flyttade till Grönland. Fisken och skaldjuren de drar upp från de grönländska vattnen är helt fantastiska och det kan knappast hittas bättre någonstans i världen. Jag ser fram emot att vi tillsammans med Tivolis gäster kan ta ett ordentligt farväl av en av de mest ikoniska restauranger vi haft i det danska kungariket, säger Mikkel Ustrup.