Hem Vinvärlden Il Bruciato – franska druvor i omisskännlig italiensk kostym!

Il Bruciato – franska druvor i omisskännlig italiensk kostym!

av Livets Goda

Antinori-familjen med ikoner som Tignanello, Solaia och Chianti-klassikern Villa Antinori behöver knappast någon längre introduktion. Den anrika familjen från Florens har varit involverad i vinmakning under flera sekel och idag är det den 27:e generationen som styr firman framåt. Men vad få kanske däremot inte är lika bekanta med är Antinoris Guado al Tasso-egendom i Bolgheri där närheten till havet ger vinerna en maritim prägel. I våra glas; 2018 Il Bruciato.

Guado al Tasso har varit i Antinoris ägo sedan första hälften av 1800-talet men det är först 1994 som namnet etablerades i vinsammanhang. Beläget blott fem kilometer från havet får vinerna en maritim prägel och området är framförallt känt för sina planteringar av franska druvsorter vilket också är vad Guado al Tasso främst odlar – cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot och syrah.

Vinet Il Bruciato skapades 2002 och man har under årens lopp justerat druvkompositionen och vilka vingårdslotter som används till den slutliga blenden. Den 2018 som vi nu har i våra glas har cabernet sauvignon som ryggrad och kompletteras av merlot och syrah.

Livets Goda om 2018 Il Bruciato från Marchesi Antinori

Att cabernet sauvignon dominerar blenden märks direkt i doften där det bjuds cassis, cedertoner och en gräsig touch innan lavendel, rostade fat och fänkål gör sitt intåg i denna rätt modernt stajlade och maritima Bolgheri. I smaken gör sig återigen cabernet-druvan påmind med sval och mogen cassisfrukt, mynta, närvarande men silkiga tanniner och en struktur som accentuerar fräschören. Franska druvor men omisskännlig italiensk kostym; Il Bruciato gör en aldrig besviken. 

91 LGP

Ett vin med stort användningsområde men varför inte ge sig i kast med att tillaga en toscansk klassiker – arista alla fiorentina, en benfri kotlettrad med distinkta inslag av rosmarin, vitlök och citronskal.

Il Bruciato har artikelnummer 70662 och en flaska (75 cl, 13,5%) kostar 199 kronor. Vinet beställer man till sin föredragna Systembolagsbutik >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING