Hem Vinvärlden Il Principe – nebbiolocharmör från Michele Chiarlo

Il Principe – nebbiolocharmör från Michele Chiarlo

av Niklas Jörgensen

Den popularitet som nebbiolo just nu åtnjuter i Sverige har jag inte upplevt under mina 25 år som vinälskare. Alla vill dricka viner från Piemonte och Piemonte tackar genom att leverera den ena sköna buteljeringen efter den andra. Men bäst av allt är kanske den ström av kvalitativ Langhe Nebbiolo som nu erbjuds, viner som ger oss druvans unika attribut men utan år av väntan innan korken vågar befrias från tjänstgöring. I mitt glas; Michele Chiarlos 2018 Il Principe.

Familjen Chiarlo var bland regionens pionjärer när inte minst de stora Barolo och Barbaresco fick sig ett kvalitetslyft men Michele ville även visa vad barbera kunde prestera när den växte i bättre lägen och fick samma omsorg och behandling som nebbiolo. Prova gärna firmans Barbera d’Asti Le Orme (art.nr. 2351, 129 kr) så förstår du.

Nebbiolo är emellertid regionens stora druva och nu när vinerna blivit hett villebråd på den svenska marknaden så har flertalet konsumenter upptäckt Langhe Nebbiolo-vinerna som ett riktigt fint komplement i väntan på de mer exklusiva Barolo och Barbaresco. Langhe Nebbiolo finner du i flertalet olika stilar men grundtanken hos de flesta producenter är att visa upp ett vin som kan avnjutas i tidig ålder. Michele Chiarlos hör såklart till det segmentet, men det finns likväl en viss täthet i vinet och en struktur som skvallrar om att du inte alls behöver ha bråttom med Il Principe i årgång 2018!

Niklas provar 2018 Il Principe, Langhe Nebbiolo från Michele Chiarlo

Firma Chiarlo hämtar sin nebbiolo till denna buteljering från vingårdslägen i Barbaresco och Vezza d’Alba i Roero. Delvis lagrat på ståltank, delvis i större fat innan slutblend och det är ett vin i klassiskt utförande som efter en liten stund i glaset bjuder på höstromantik signerad nebbiolo och där de torkade rosorna, nyponen och körsbären backas upp av en känsla av undervegetation. En initial körsbärsmognad når först gommen, innan tanninerna, syran och en liten lakritshint tillsammans med örtiga nyanser tar vid och följer med till den tobaksfuktiga och rosiga avslutningen.

88 p

Il Principe startar lätt robust men med luft i glaset så vecklar det ut i en rätt charmerande doft- och smakupplevelse och även om det finns visst bett i tanninerna så är det en nebbiolo som är här för att behaga redan idag och de närmast följande åren.

En flaska av Michele Chiarlos Il Principe i årgång 2018 kostar 149 kronor och har artikelnummer 50984. Du beställer det hem till din föredragna Systembolagsbutik >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING