Hem Whisky & Bourbon Imponera på dina gäster med cocktails skapade av Sveriges bästa bartender Josephine Sondlo

Imponera på dina gäster med cocktails skapade av Sveriges bästa bartender Josephine Sondlo

av Christoffer Enquist

Bladen på träden har börjat ändra färg, och inom en snar framtid kommer julledighet och nyårsfirande att närma sig med stormsteg. För de flesta betyder detta härliga middagar tillsammans med ens nära och kära, helst med en sprakande eldstad i bakgrunden och klassiska jullåtar i högtalarna. För att höja stämningen ännu mer har World Classbartendern Josephine Sondlo tagit fram fyra specialkomponerade cocktails som är perfekta för alla som vill imponera lite extra på sina gäster under jul- och nyårshelgerna.

Drinkar till nyår

Josephine Sondlo kan titulera sig som ”Sveriges bästa bartender” efter att ha vunnit den svenska deltävlingen i World Class som ägde rum i juli. Till vardags driver Josephine cocktailbaren på Bio Rio i Stockholm där hon leder ett professionellt team enbart bestående av tjejer. Inför jul- och nyårshelgerna har hon tagit fram fyra specialkomponerade cocktails som ger alla hemmabartenders en chans att imponera ordentligt på sina nära och kära!

Fizz

Drink


30 ml päroninfuserad Bulleit Rye
20 ml fikonsyrup
20 ml citron
Bubbel att toppa med

Häll alla ingredienser utom bubbel i en shaker och tillsätt is. Skaka rejält och sila upp i ett stiligt champagneglas. Toppa med bubbel.
Päroninfuserad Bulleit Rye:
Skär sju päron i mindre tärningar. Häll en flaska Bulleit Rye i valfritt kärl, tillsätt päronen och förslut. Låt stå i ett dygn eller längre beroende på hur stark päronsmak du vill ha. Päronen går sedan att använda i dessert eller till ost.
Obs: päronen kommer innehålla sprit.
Fikonsyrup:
Börja med lika delar torkade fikon, vatten och socker. Dela fikonen på hälften, blanda med socker och vatten i en kastrull över låg värme. Låt sjuda i 15 minuter, sila och buteljera i en ren flaska. Låt stå kylt. Håller i ca två veckor. Fikonen kan du spara till desserter, ha i granola eller till ost.

Nog

Nog

 
40 ml Zacapa 23
40 ml horchata

Häll rom och horchata i en shaker, tillsätt is och skaka. Sila upp över is i ett highballglas. Riv muskot över.
Horchata:
Blanda 1 dl kondenserad mjölk, 1 dl rismjölk och 1 dl kokt ris i en kastrull, tillsätt en tesked malen kanel och en nypa salt. Värm upp på låg värme tills den kondenserade mjölken är upplöst, sila och buteljera i en ren flaska. Låt stå kylt. Håller i ca två veckor.
Riset kan sparas till frukost eller användas i en rispudding.

Old Fashioned

Old Fashioned


40 ml Bulleit Bourbon
10 ml kastanjesyrup
5 ml akvavit
2 stänk angostura bitter

Häll alla ingredienser i ett rörglas, tillsätt is och rör tills allt är kallt. Sila upp i ett old fashioned-glas över en stor isbit, garnera med mandarinzest.
Kastanjesyrup:
Skär ett kryss i 250 gram kastanjer, koka i 15-20 minuter, skala kastanjerna. Lägg kastanjerna i en glasburk, tillsätt varm sockerlag och en nypa salt. Rör om och stäng locket. Låt stå kylt i en vecka. Sila och buteljera i en ren flaska. Håller i kylen ca två veckor. Kastanjerna som blir över kan ätas som snacks eller serveras till dessert.

Whisky Sour

Whisky Sour


40 ml Talisker 10 years
20 ml reducerad julmust
20 ml citron
1 äggvita

Häll alla ingredienser i en shaker och skaka utan is. Häll sedan is i shakern och skaka. Sila upp över is i ett tumblerglas.
Reducerad julmust:
Koka upp julmust och låt sedan sjuda tills 3/4 av vätskan har sjudit bort. Vätskan som är kvar ska ha sirapsliknande konsistens. Sila och buteljera i en ren flaska. Låt stå kylt. Håller i ca två veckor. Tips: använd avslagen julmust!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING