1

”In Memory of Pio Boffa” – en hyllning till Pio Boffa

2021 var ett år fyllt av både glädje och sorg för familjen bakom Pio Cesare i Alba, liksom för oss övriga inom vinvärlden. Pio Cesare firade 140-årsjubileum, men året förmörkades även av patriarken Pio Boffas bortgång i sviterna av covid-19. 1881 grundade Pio Cesare sitt vineri med samma namn. Idag, 141 år senare, arbetar familjen fortfarande vidare i Pios anda vilket resulterar i viner gjorda utifrån ledorden tradition och terroir. Alla Pio Cesares viner är sprungna ur familjens källare i hjärtat av staden Alba där allt hantverk, lagring och buteljering fortfarande sker.

Pio Boffa

Tillsammans med familjen Pio Cesare har importören The Wine and Spirits Collective satt ihop en exklusiv blandlåda till Pio Boffas minne.

Den exklusiva lådan, som fått namnet “In memory of Pio Boffa”, erbjuder ett urval viner vilka ger uttryck för Pio Cesares långa tradition av terroirdriven vinodling och hantverksmässig vinmakning. Här finns bland annat Barolo Ornato – det första vingårdsbetecknade vinet Pio Cesare producerade, 1985. Några år senare, 1990, var det dags för det andra vingårdsbetecknade vinet, Barbaresco Il Bricco. Mosconi Barolo görs på väldigt små kvantiteter av nebbiolo från de äldsta stockarna på vingården i byn Monforte d’Alba, vilken Pio Boffa köpte till sin 60-årsdag 2014. Från samma vingårdsläge, Mosconi, plockas numera också en liten del barbera druvor vilka utgör familjens första och enda vingårdsbetecknade Barbera d’Alba Superiore ”Vigna Mosconi”.

Det finns totalt 46 lådor och varje låda innehåller:

1 flaska Pio Cesare Fides Barbera d’Alba 2018 “Vigna Mosconi”
1 flaska Pio Cesare Barbaresco 2017
1 flaska Pio Cesare Barolo 2017
1 flaska Pio Cesare Il Bricco Barbaresco 2017
1 flaska Pio Cesare Ornato Barolo 2017
1 flaska Pio Cesare Mosconi Barolo 2017

Artikelnummer: 5311009
Pris: 5 028 kr

Så här skriver Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om vinerna:

Pio Boffa är djupt saknad, och det här är ett fint vinminnes monument i hans namn.

Pio Cesare Fides Barbera d’Alba Vigna Mosconi 2018, 92p
100 procent barbera och från de äldsta och bästa vinrankorna i familjens vingård Mosconi Monforte d’Alba och det är ett attraktivt finspelande vin. Fästande silkeslena tanniner för den närapå blålilatonade körsbär, hallon och cassisfruktigheten framåt. Fin basilika och lavendelörtighet liksom torkade cigarrblad spelar i de vegetala tonerna och den nyanserat söta strängen drar med viol och lakrits. Hög klass på vingårdens frukt.

Pio Cesare Barbaresco 2017, 94p
Nebbiolo från familjens vingårdar inom Barbaresco appellationen vilket speglas mycket sinnligt i den körsbärsmogna hallon och rosmarinfärgade fruktigheten, lierat med viol, höstlöv, fuktig tobak och lavendel. Subtil mineralisk grund ger ljusa gardiner och andningshål i intensiteten, och tanningreppet är tydligt och smekande fast.

Pio Cesare Barolo 2017,94
Nebbiolo från familjens vingårdar i Serralunga d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Novello och sedan årgång 2015 även från vingården Mosconi i Monforte. Underbara toner av en spirituellt mogen, kryddstämd viol och rosmarinhintad körsbärsfruktighet, med nyanser av mogna hallon och lika mogna jordgubbar och vinbär. Löv och tobak spelar i de höstliga vegetala vindarna och tannindrivet ligger på en utsökt fast och nyanserad nivå med silkigt mineraliska kinder. Vinet trivs bra i årgången.

Pio Cesare Il Bricco Barbaresco 2017, 95p
Nebbiolo från de tre olika, noga selekterade och högsta lägena i familjens vingård Cascina Il Bricco i Treiso. Magnifikt i den rikt mineraliskt mejslade och mörkare violblomstrande körsbärsfruktigheten, som även drar med en underskön lakritssälta. Underlaget ger även vinet en blodcitrusåra som ligger mycket snyggt och ger ljusa draperier. Markerande men ytterst attraktivt fästande tanniner och en tilltagande kryddighet ger vinet en fin längd. Elegant.

Pio Cesare Ornato Barolo 2017, 96p
Här kommer nebbiolofrukten från en liten del i familjens vingård Cascina Ornato i Serralunga d’Alba och ett vin som ger ifrån sig en sofistikerad sötma med viol, lavendel och lakrits i drivet. Det ger den rosade körsbärsfruktigheten ett nobelt mörkt drag där samtidigt den mineraliska stenbasen färgar med viss aprikos och zest. Imponerande fruktomfång i tanninernas bekvämt strama hållning vilket ger vinet en rik, opulent hållning med strålande längd.

Pio Cesare Mosconi Barolo 2017, 96p
Nebbiolo från en liten och äldsta del i Pio´s vingård Mosconi i Monforte d’Alba och en reserverat tjusande attraktiv hållning med junoniska drag i den transparent mörkmogna körsbärskaraktären, som drar utsökt med lavendel, viol och lakrits. Tannindrivet visar hur bra man lyckats med årgången även i detta vin, som är både skärpt och följsamt i samma andetag och där vingårdens jordmån ger mineraliskt visköst lyster i vinets karaktär. Elegant, attraktivt och lätt sensuellt.

Hyllningslådan finner man på Systembolaget här >