Hem NyheterNyhet WB Inflation på rekordnivåer – vad händer med snuset?

Inflation på rekordnivåer – vad händer med snuset?

av Livets Goda

Den ekonomiska pressen i svenska hushåll ökar; rekordhög inflation, höjd styrränta och högre energipriser skapar oro och tvingar många att anpassa och omprioritera sin ekonomi och sina vanor för att få vardagen att gå ihop. Vad innebär detta för Sveriges cirka en miljon snusare? Vad händer med snuset?

Inflationer fortsätter att stiga, i augusti var inflationstakten 9 procent och den ser inte ut att plana ut inom den närmsta tiden. Enligt Riksbankens prognos väntas inflationen toppa vid 11 procent i början av nästa år.

Något som också märks i matbutikerna, där priset på livsmedel stigit månad för månad ända sedan december 2021. Hittills i år rör det sig om en prisökning strax över 14 procent. På vissa produkter är ökningen dock långt högre – mellan juli och augusti steg priset på apelsin med nästan 34 procent och priset på avokado med dryga 25 procent. Och sett över hela året så har vitkål, kaffe och margarin stigit allra mest.

Snus och nikotinportioner har däremot inte ökat särskilt mycket i pris, jämfört med förra året. Sedan augusti 2021 har konsumentprisindex för snus endast stigit med 2,91 procent. Däremot riskerar kostnaden att öka när punktskatten justeras vid årsskifte, och utöver det ligger också ett förslag på riksdagens bord om att höja skatten på snus med tre procent från årsskiftet.

Snus är inte särskilt inflationskänsligt och priset på snus kommer inte öka i samma takt som många andra produkter. Det är dock till liten tröst när det sker generella kostnadsökningar på grund av hög inflation, höjda räntor och höga energipriser. Många kommer ha det kämpigt med sin ekonomi och då är förstås även snuset en kostnad som påverkar helheten, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Nettotobak.se

Utsikterna för kommande period ser inte goda ut, och i Konjunkturinstitutets senaste uppdatering av konjunkturbilden spår myndigheten att Sverige går in i en lågkonjunktur nästa år. Bland annat just på grund utav den ekonomiska press som tvingar svenska hushåll att hålla i plånboken och dra ner på konsumtionen under hösten och vintern. Riksbankens överraskande höjning av styrräntan med en hel procent bidrar ytterligare till det pressade läget då den påverkar svenska bolån. Utöver det har svensken också stigande elpriser att ta hänsyn till.

Trots att snuset inte väntas öka drastiskt i pris så kommer alltså de flesta svenskar behöva se över sina levnadskostnader, däribland sitt snusande. Att köpa enstaka dosor på kiosken runt hörnet är förmodligen den dyraste snusaffären man kan göra, generellt är priserna på nätet lägre. Dessutom kan mängden vid köptillfället vara avgörande, högre kvantiteter brukar innebära lägre priser. Utöver detta finns det precis som för kläder och kaffe olika prissegment inom snus och nikotinportioner – vissa märken är billigare än andra och blir ytterligare en faktor som påverkar priset.

Det som vi förväntar oss kommer hända är att nikotinanvändare tittar på billigare alternativ. Det innebär bland annat att rökare övergår till snus, vilket är bra ur många olika avseenden, inte minst de stora hälsovinsterna. Men också att snusare väljer ett alternativ med lägre pris, i stället för det dyrare favoritsnuset så kan konsumenten välja en liknande produkt till lägre pris, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Nettotobak.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING