Jakten på billig mat är kanske allra störst i januari. Men det är fortfarande lika viktigt att göra hållbara val i mataffären. Tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje har därför tagit fram fem recept på hållbara och plånboksvänliga rätter till årets fattigaste månad.
– Lika viktigt som det är för mig att handla mat som är ekologisk och i säsong, är det att handla etiskt. Jag anser att vi aldrig får glömma bort hur många människor och familjer som ligger bakom all den mat vi äter. Men det kan vara snårigt att hitta rätt bland produkter ibland, och det hjälper Fairtrade till med, säger Siri Barje.
Med skenande matpriser och höga elräkningar är årets januari extra tuff – och det är många som letar billiga matvaror. Samtidigt är det fortfarande viktigt att välja mat som producerats med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Människorna som odlar exempelvis kaffe, bananer och kakao har även de drabbats av ökade utgifter till följd av inflation och klimatförändringar, vilket riskerar förvärra en redan svår situation.
– Vi vill visa att det inte handlar om ”allt eller inget”. Bara genom att byta ut en vara till Fairtrade bidrar man till att göra stor skillnad för de människor som odlar vår mat – utan att det påverkar den egna plånboken särskilt mycket, säger Jon Goland, tillförordnad verksamhetschef på Fairtrade Sverige.
För att göra det lättare att laga god, plånboksvänlig mat med schyssta råvaror har Fairtrade gett tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje i uppdrag att ta fram fem recept för årets fattigaste månad. Varje rätt innehåller minst en Fairtrade-märkt ingrediens.
Med recepten vill Siri Barje och Fairtrade inspirera till matlagning som är hållbar – både för den egna ekonomin, för odlarnas och för miljön. Genom att laga mycket vegetariskt och använda grönsaker i säsong går det att hålla matkostnaderna nere och samtidigt handla både miljövänligt och etiskt.
–Fattigdomsbekämpning, jämställdhet, rätt arbetsvillkor samt att motverka barnarbete är bara några av de viktiga sakerna som Fairtrade jobbar för. Jag är enormt stolt att samarbeta med dem, säger Siri Barje.
Recept: Siri Barjes bönchili med kakao*, chipotle och koriander
1 chipotle
1 dl kokhett vatten
½ gul chili, skivad
390 g krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk olivolja
2 gula lökar, hackade
2 selleristjälkar, hackade
1 msk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 msk torkad oregano
3 stora vitlöksklyftor, hackade
1 tetra svarta bönor, sköljda
1 tetra kikärter, sköljda
1 msk Fairtrade-märkt kakao*
1 grönsaksbuljongtärning
1 lime, skal och saft
Salt
Till servering: Nachochips, färsk koriander och gräddfil
1. Blötlägg chipotlen det kokheta vattnet i minst 20 min.
2. Skär av stjälken, hacka den grovt, spara blötläggningsvattnet.
3. Mixa sedan chipotlen med gul chili, krossade tomater, salt, socker och salt till slätt.
4. Stek lök och selleri gyllene i oljan, häll på vitlöken och stek två minuter.
5. Tillsätt kryddorna samt bönor och kikärter, rör om ordentligt och stek i ca tre minuter till. Salta.
6. Tillsätt kakao och rör runt.
7. Häll på den mixade chili-tomatsåsen samt buljongtärning.
8. Låt koka i minst en timme, rör om då och då.
9. Tillsätt skal och saft från en lime innan servering och rör runt.
10. Ät med nahcos, färsk koriander och gräddfil!
*Kakao är en riskråvara. Det innebär att produktionen är förknippad med risk för negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljö. I Västafrika, där den största delen av världens kakao kommer ifrån, lever många odlare i extrem fattigdom, vilket ökar risken för både barnarbete och skogsskövling. I dag arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år med kakao i Elfenbenskusten och Ghana. Fairtrade är en internationell tredjepartscertifiering som bland annat innebär att odlarna får bättre betalt och att barnarbete och skogsskövling är förbjudet.
Fakta – svenskarna vill handla schysst
45 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att de livsmedel de handlar är producerade med hänsyn till mänskliga rättigheter och 35 procent tycker det är viktigt att livsmedel odlats med hänsyn till klimatet. Det visar en undersökning från Kantar Sifo.
Fem tips – så kan du laga billigt med ändå handla schysst
1. Ta hand om matsvinnet. Låt potatismos bli potatisplättar, gör stekt ris av gårdagens risrester och fattiga riddare av bröd som blivit lite gammalt och torrt.
2. Använd baljväxter. Kikärtor, bönor och linser är billig mat. Särskilt om du blötlägger och kokar själv. Går perfekt att frysa in i portionsförpackningar.
3. Håll utkik efter varor med kort bäst-före-datum. De brukar finnas till nedsatt pris och går ofta bra att frysa in.
4. Laga storkok. Om du ser till att ha mat hemma kan du ta med lunchlådor och du slipper panikhandla dyrare färdigmat.
5. Koka soppa. Perfekt mat när det är kallt och ett bra sätt att ta vara på grönsaker eller rotfrukter som ser lite ledsna ut.