1

Inici, Desti & El Cel – tre unika uttryck från Merum Priorati i Priorat

Priorat hör onekligen till vinvärldens mest fascinerande växtplatser och regionens karga landskap med oerhört fattig organisk jordmån skapar tuffa förutsättningar för vinrankorna som dock antar utmaningen och levererar koncentrerade och lågavkastande druvklasar. När Priorat är bra så är det bland det mest imponerande vi vet men tyvärr är ofta produktionen låg och det ligger något i talesättet att man gör vin utav sten i Priorat. Något som inte minst blir tydligt i Merum Prioratis tre strålande uttryck Inici, Desti och El Cel som nu finns tillgängliga på Systembolaget, de två senare i ytterst begränsad upplaga i trälåda (29 trälådor av vardera).

Merum Priorati hör till Pere Ventura-gruppen som är känt för sina Cava-viner och man kom till Priorat 2013. Idag produceras 4 röda viner från egendomen och dess egna odlingar och tre av vinerna finns nu i Sverige.

Inici är Merum Prioratis så kallade instegsvin även om det nu är på en nivå som lovar bra mycket mer. Druvorna till vinet är de ofta förekommande i Priorat; garnacha negra, cariñena, syrah och cabernet sauvignon. Rankorna växer i den organiskt fattiga jordmånen som är regionens signum och inte minst gör sig llicorellan, skiffer, påmind överallt i vingårdarna. Näringsfattig jordmån i Priorat medför att rötterna letar sig långt ner i jorden i jakt efter näring och det är inte ovanligt med äldre rankor som letat sig mer än 15 meter ner under ytan.

Med Desti ökar koncentrationen än mer och druvorna är garnacha negra, cariñena och syrah samtidigt som producenten söker ett mer modernt anslag med vinet – och när det kommer till firmans absoluta toppvin El Cel så är uttrycket mer en klassisk tolkning och där de äldsta rankorna är mer än seklet i ålder komna. Vad som kännetecknar samtliga tre viner är att de är varken klarade, filtrerade och man använder endast tredje säsongens ekfat för att låta växtläget i stället komma till tals.

Livets Goda provar Merum Priorati

2017 Inici, 91 poäng

Art.nr. 74563, 750 , 15%, 219 kr
Omfamnande och modernt formad Priorat men aldrig på bekostnad av ursprung. Här få vi mörk körsbärsfrukt, plommon, rökig stenkross och kryddiga fat som möts i en tät smakprofil med mogen spänstig frukt och stadiga tanniner som skänker struktur till det värmande anslaget som är litet av regionens signum. Ett oerhört stilrent och imponerande instegsvin samtidigt som det är en strålande representant för Priorat!

2018 Destí, 93 poäng

art.nr. 52519, 326 kr, (säljs i trälåda om 6 flaskor)
Maffig, närmast starkvinsliknande toner i doften som bjuder på tobak, katrinplommon, lakrits, rökig stenkross, lätt oxidation och fatkryddighet. Smaken är tät och omfamnande med tydlig tanninstruktur, fuktig tobak och torkade frukter som ändock är fräscha. Långt, intensivt och med tydliga inslag från en varm växtsäsong. Häftigt vin som vågar gå sin egen väg.

2017 El Cel, 95 poäng

art. nr. 52520, 596 kr, (säljs i trälåda om 3 flaskor)
Tät och koncentrerad Priorat med rostade fatinslag och maffig frukt men likväl är det ett oerhört snyggt ursprungsuttryck med finess mitt i all rikedom. Mörka körsbär, rök, fat och piptobak av finaste kvalitet följs upp av en inbjudande fruktmognad som sveper in de tydliga men behärskade tanninerna, starkvinsfruktighet, tänk slån och plommon och ett långt, långt stiligt avslut. Har framtiden för sig.