1

Inici – en strålande introduktion till Priorats storhet!

Priorat hör onekligen till vinvärldens mest fascinerande växtplatser och regionens karga landskap med oerhört fattig organisk jordmån skapar tuffa förutsättningar för vinrankorna som dock antar utmaningen och levererar koncentrerade och lågavkastande druvklasar. När Priorat är bra så är det bland det mest imponerande vi vet men tyvärr är ofta produktionen låg och det ligger något i talesättet att man gör vin utav sten i Priorat. I våra glas; Merum Pioratis 2017 Inici.

Inici är Merum Prioratis så kallade instegsvin även om det nu är på en nivå som lovar bra mycket mer. Druvorna till vinet är de ofta förekommande i Priorat; garnacha negra, cariñena, syrah och cabernet sauvignon. Rankorna växer i den organiskt fattiga jordmånen som är regionens signum och inte minst gör sig llicorellan, skiffer, påmind överallt i vingårdarna. Näringsfattig jordmån i Priorat medför att rötterna letar sig långt ner i jorden i jakt efter näring och det är inte ovanligt med äldre rankor som letat sig mer än 15 meter ner under ytan.

Merum Priorati hör till Pere Ventura-gruppen som är känt för sina Cava-viner och man kom till Priorat 2013. Idag produceras 4 röda viner från egendomen och dess egna odlingar och tre av vinerna finns ju i Sverige.

Livets Godas intryck av 2017 Inici från Merum Priorati

Omfamnande och modernt formad Priorat men aldrig på bekostnad av ursprung. Här få vi mörk körsbärsfrukt, plommon, rökig stenkross och kryddiga fat som möts i en tät smakprofil med mogen spänstig frukt och stadiga tanniner som skänker struktur till det värmande anslaget som är litet av regionens signum. Ett oerhört stilrent och imponerande instegsvin samtidigt som det är en strålande representant för Priorat!

91 p

Inici finner du i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 74563 och en flaska (750 ml, 15%) kostar 219 kronor. Servera gärna vinet aningen kylt för än större fräschör och ta gärna fram det till det grillade lammet eller bättre nötköttsdetaljer.

Är du nyfiken på mer från producenten Merum Priorati så är även toppvinerna Desti (art.nr. 52519, 326 kr, 93 p, säljs i 6-pack) och El Cel (art. nr. 52520, 596 kr, 95 p, säljs i 3-pack) tillgängliga i Sverige, dock i ytterst begränsad upplaga. Vinerna kan du läsa mer om på Livets Godas hemsida här >>>

Till Inici & Systembolaget HÄR >>>