Fira dagen med Hendrick’s Gin, en gin god som den är eller utmärkt som drinkingrediens tillsammans med en bra tonic. Servera gärna med en gurkskiva – varför inte egenodlad? I det hemliga receptet bakom ginen ingår klassiska ginsmaksättningar som enbär, koriander och citronskal, men gurkskivan lyfter fram Hendrick’s karaktäristiska smaker av rosenblad och gurka. – Tack vare den unika tillverkningen och smaksättningen är det en gin som inte liknar någon annan. Hendrick’s tillverkas hantverksmässigt i två antika små pannor, Carter-Head- och Bennetpannan. Som hantverksgin vill Hendrick’s därför uppmana ginälskare att odla sin egen gurka och göra årets GT till ett hantverk rakt igenom, säger Oscar J-T Holm, WG&S Nordic Marketing Communication Manager på Nigab. Odlingsintresset växer sig starkare bland svenskar och stadsodling, att odla på balkongen eller i sprucken asfalt, har blivit allt vanligare, vilket gör det möjligt för vem som helst att odla sina egna råvaror. I samband med Internationella Gin & Tonic-dagen har Hendrick’s därför låtit rockjournalisten, odlingsexperten och författaren till boken The Secret Gardener Elin Unnes ta fram sina bästa tips på hur man bäst odlar sin egen gurka. Dessutom delar hon med sig av sitt alldeles egna GT-recept. – Att odla egna grönsaker ger en känsla av både makt och frihet. Dessutom kommer dina smaklökar att älska dig. Hemmaodlad gurka smakar så mycket mer än bara koncentrerat vatten, den kan vara söt, ha en lätt beska eller vara parfymerad. Det finns en logisk förklaring till det här: kommersiella grönsakssorter väljs ofta ut för sin hållbarhet och enhetliga utseende – inte för smaken. Så ju mer likriktad grönsaksdisken blir, desto fler blir finsmakarna som odlar eget, säger Elin Unnes. Historiskt sett är gin en dryck som gått från rännsten till finsalong och som på 1800-talet blev basen i en utav världens med uppskattade drinkar. Brittiska soldater i Indien drack kinin-baserat tonic-vatten för att förebygga malaria, en dryck de blandade en skvätt gin i för att göra godare. Elin Unnes sex tips på hur du bäst odlar din egen gurka ”Vanlig gurka är ingen nybörjarväxt, den älskar värme och föredrar växthus. Djungelgurka, däremot, ger massiv skörd för liten ansträngning och trivs på friland. Gurkan ser dessutom extremt spexig ut, stor som ett litet krusbär, nästan rund och zebrarandig i vitt och grönt.” Odla egen djungelgurka, gör så här: • Sätt några fröer i förväg inomhus – du kommer inte att behöva särskilt många. • När risken för frost är över planterar du ut småplantorna vid en spaljé eller ett hönsnät (de slingrar sig vilt) i ett varmt, skyddat läge. • Håll jorden fuktig och skydda mot sniglar tills plantorna kommit igång. • Skörda genom att nypa bort minigurkorna allt eftersom de dyker upp. Fröna tar mycket större plats än i en vanlig gurka, så ju större och rundare frukten blir, desto mer framträdande blir fröna. • Gurkorna fortsätter att mogna fram i överflöd, som gröna små julgranskulor, till långt in på hösten. • De går att äta hela, både färska och lätt tillagade. Elin Unnes extra gurkiga GT ”Gurkört är den där ludna växten med blåa, ätliga blommor som smakar nektar och just gurka. Ett klassiskt trick är att frysa in blommorna i isbitar som passar extra bra i Gin & Tonic. Isbitarna är enkla att göra, men känns ambitiösa. Mitt enda problem med det här receptet är att behovet av att dricka gin oftast kommer över mig med kortare varsel än vad det tar för vatten att frysa.” Gör så här: • Ta tag i blommans svartlila ståndare och bryt försiktigt loss den. • Lägg en eller två blommor i varje fack i en isbitsform, fyll på med vatten och frys. Hållbarheten är inte oändlig och isbitarna ska helst användas upp ganska snabbt. Vilket, som sagt, inte brukar vara något problem. Drinkrecept på en klassisk Hendrick´s Tonic 6 cl Hendrick’s Gin 12 cl Tonic Water Två skivor gurka Häll Hendrick’s Gin i ett highballglas med krossad is. Häll över Tonic Water och rör om lätt. Lägg i gurkskivorna.
Inled GT-säsongen med Internationella Gin & Tonic-dagen
594
Förra artikeln