Hem Whisky & Bourbon Innis and Gunn Mackmyra Edition

Innis and Gunn Mackmyra Edition

av Livets Goda

– Jag har länge försökt komma i kontakt med Mackmyra Whisky för att få möjlighet att lagra ett öl i whiskyfat från dem och buteljera särskilt för svenskarna, säger Dougal och lägger till att svenskarna inte bara älskar öl, utan också är galna i whisky. Att förena dessa två passioner i ett svenskwhiskylagrat öl, var alltså inte långsökt. Genom Livets Goda etablerades kontakt med Mackmyra Whisky, och sedan gick det undan. Två ekfat från Mackmyra (tomma, såklart) skeppades över till Edinburgh i slutet av sommaren, där de fylldes med samma ale som Dougal använder till den whiskyfatslagrade öl han kallas Innis and Gunn Original, alltså den vanliga fatlagrade ölen. Idag, på premiärdagen av den tjugonde Stockholm Beer and Whisky Festival, var det dags att öppna det första fatet. Då hade ölet bara hunnit lagras i 32 dagar, vilket är något kortare tid än tänkt. En mäkta stolt David Ask (bilden) från den svenska importören Berntson Brands, kunde vid tvåtiden öppna upp fatet och servera de första glasen. – Det har varit en nervös process, vi visste ju inte ens om det skulle fungera, berättar han och förklarar att det har varit en riskfylld resa för ekfaten och att man var orolig att de skulle skadas under transporten. Väl på plats på festivalen ute i Nacka, hade man glömt att man behövde specialverktyg för att öppna fatet och kunna servera det bärnstensfärgade, lätt fatkryddiga och bara försiktigt röknyanserade ölet. – Ölet kommer bara finnas att prova här på Stockholm Beer and Whisky Festival, avslöjar David Ask. Innis and Gunn är inte längre unika med fatlagrade öl. Trenden är tydlig, allt fler bryggerier väljer att lagra sina öl i ekfat, framför allt före detta whiskyfat. De närmaste dagarna kommer vi här på Livets Goda rapportera om spännande öl som finns att prova på Stockholm Beer and Whisky Festival.

RELATERAD LÄSNING