Hem Nyheter Inred matrummet rätt för att få mysigare middagar

Inred matrummet rätt för att få mysigare middagar

av Livets Goda

Ute på restaurang är det inte bara smakerna som avgör hur vi upplever besöket. Omgivningen och atmosfären spelar också stor roll. Samma sak gäller hemma – med ett trevligt matrum blir frukost, lunch och middag betydligt mer njutningsbara. Här får du inredningstips som förbättrar upplevelsen vid matplatsen.

Artikeln är i samarbete Artportable

Vinet är upphällt i glasen, tallrikar och bestick framdukat på bordet, och stearinljusen tända. Men hur mycket omtanke har resten av rummet fått? Matplatsen är mer än bara ett ställe att äta på. Här umgås vi med familj och vänner, och kanske blir det också till en extra arbetsplats ibland med laptop på bordet och läxhjälp med barnen.

Dekorera väggarna

Låt rummet komma till liv med konst som man vill låta ögonen vila på. Här kan du skapa häftiga kontraster genom att bryta av med färger, eller skapa en harmonisk komplettering till nyanserna i rummet. Originalkonst på väggarna höjer genast känslan i ett rum. Det finns många duktiga nordiska konstnärer från vilka du kan köpa konstverk i olika stilar och storlek beroende på dina prefenser.

Belysningen gör skillnad

En skarp lampa som enda ljuskälla skänker sällan någon ro. Använd gärna en dimmer-funktion så att du kan dämpa ljuset för att skapa en mjukare atmosfär i rummet. Se till att man inte blir bländad av någon lampa när man sitter vid bordet. Du kan med fördel satsa på flera ljuskällor och placera de på olika ställen i rummet. Underskatta inte mysfaktorn som levande stearinljus och ljuslyktor ger, men kom ihåg att alltid släcka ljusen innan du lämnar rummet.

Välja matbord

Rummets storlek avgör naturligtvis vilket matbord du kan köpa. Om det finns gott om plats kan det vara värt att fundera över ett runt bord. Det gör att tillställningen blir mer social tack vare att det är enklare att se alla vid bordet och få ögonkontakt med varandra. Har du ett mindre utrymme så sparar ett fyrkantigt bord plats. Om ni oftast är två till fyra personer vid bordet, men vill ha möjlighet att bjuda in fler gäster, kan ett bord med utdragbar skiva eller uppfällbar klaff vara en användbar investering.

Sköna och snygga stolar

En stol ska inte bara vara snygg att se på, den ska också vara bekväm och praktisk. Provsitt olika stolar i butik för att få en uppfattning om vad du gillar. Se till att de är lagom höjd i förhållande till bordet (eller tvärtom). Om du planerar att använda matgruppen till hemarbete bör stolen vara ergonomisk, eller se till att ha en separat kontorsstol du kan rulla in vid behov.

Stolarna ska helst gå att skjuta in under bordet så att du får mer utrymme runt omkring matplatsen när den inte används. Fundera på om du vill ha armstöd eller inte, hur enkelt eventuellt tyg på stolarna går att rengöra, och hur många stolar som du behöver för hushåll och gäster.

Det lilla extra för myskänslan

När du har en bra bas med stolar, bord, belysning och konst fattas bara det lilla extra som gör att matrummet känns ombonat. Gröna växter, en vas med blommor, och textiler i form av gardiner, dynor och kanske en pläd skapar trivsel och gör middagarna hemma mysigare.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING