Inspiration: Argentinska rödräkor och 2017 Soalheiro Alvarinho

Livets Goda 4 Dec, 2018
Mat och Restaurang Dagen till ära bjuder vi på lite medelhavsinspiration i form av argentinska rödräkor som matchats till portugisiska 2017 Soalheiro Alvarinho. Enjoy!

Recept (för 2 personer)
4 räkor
1 färsk chili (finhackad)
1 halv kruka färsk koriander (finhackad)
Pressad lime (saften från en halv lime)
1 pressad vitlöksklyfta
Flingsalt
Peppar
Olivolja

MARINAD
Lägg räkorna i en bunke och blanda i den hackade chilin och koriandern, tillsammans med en färskpressad vitlöksklyfta, saften från en halv lime, ett par matskedar olivolja samt salt och peppar efter tycke och smak. Låt gärna marinera i ett par timmar och tid finns (det går såklart att blanda ihop allt och steka på direkt.

TILLAGNING
Sätt plattan på högsta värmen och hetta upp stekpannan innan du lägger över bunkens innehåll. Fräs räkorna på båda sidorna (cirka 30-45 sekunder per sida) och lägg upp på tallrik för direkt servering. Garnera gärna med ett par korianderblad och ringla över lite limejuice.

SOALHEIRO ALVARINHO
Det här måste vara ett av vinvärldens mest imponerande så kallade instegsviner, basalvarinhon från Soalheiro och som varit med ett tag nu. Och det märks att man vet vad man gör för här levereras det klingande ren
aromatik, precis syra i lagom tight skrud år in och ut. Vissa årgångar vassare än andra, det är ändå en subzon som påverkas av vädrets makter. Druvorna skördas nära vineriet, på gångavstånd, och i små korgar för att inte krossa druvorna. Vinet ser ingen ek.

Vinet till maten:
2017 Soalheiro Alvarinho 90 poäng
(Privatimport: Importör i Sverige: Aminoff & Partners)
Ungdomligheten talar ännu men aldrig på ett barnsligt vis. Här är det solmogna gråpäron, persika, vitblommighet, tänk jasmin, godisbutik och våta stenar. Smaken är livlig, generös i sin struktur och upplevs i nuläget som något lägre i sin syra jämfört med exempelvis 2016 och 2015. Ändå är det torrt, har ännu en
liten beska och avslutar rent och med en lite småfet fruktkänsla. Lär lugna ner sig och kan då förtjäna högre betyg.


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet