Inspiration: Argentinska rödräkor och 2017 Soalheiro Alvarinho

Livets Goda 4 Dec, 2018
Mat och Restaurang Dagen till ära bjuder vi på lite medelhavsinspiration i form av argentinska rödräkor som matchats till portugisiska 2017 Soalheiro Alvarinho. Enjoy!

Recept (för 2 personer)
4 räkor
1 färsk chili (finhackad)
1 halv kruka färsk koriander (finhackad)
Pressad lime (saften från en halv lime)
1 pressad vitlöksklyfta
Flingsalt
Peppar
Olivolja

MARINAD
Lägg räkorna i en bunke och blanda i den hackade chilin och koriandern, tillsammans med en färskpressad vitlöksklyfta, saften från en halv lime, ett par matskedar olivolja samt salt och peppar efter tycke och smak. Låt gärna marinera i ett par timmar och tid finns (det går såklart att blanda ihop allt och steka på direkt.

TILLAGNING
Sätt plattan på högsta värmen och hetta upp stekpannan innan du lägger över bunkens innehåll. Fräs räkorna på båda sidorna (cirka 30-45 sekunder per sida) och lägg upp på tallrik för direkt servering. Garnera gärna med ett par korianderblad och ringla över lite limejuice.

SOALHEIRO ALVARINHO
Det här måste vara ett av vinvärldens mest imponerande så kallade instegsviner, basalvarinhon från Soalheiro och som varit med ett tag nu. Och det märks att man vet vad man gör för här levereras det klingande ren
aromatik, precis syra i lagom tight skrud år in och ut. Vissa årgångar vassare än andra, det är ändå en subzon som påverkas av vädrets makter. Druvorna skördas nära vineriet, på gångavstånd, och i små korgar för att inte krossa druvorna. Vinet ser ingen ek.

Vinet till maten:
2017 Soalheiro Alvarinho 90 poäng
(Privatimport: Importör i Sverige: Aminoff & Partners)
Ungdomligheten talar ännu men aldrig på ett barnsligt vis. Här är det solmogna gråpäron, persika, vitblommighet, tänk jasmin, godisbutik och våta stenar. Smaken är livlig, generös i sin struktur och upplevs i nuläget som något lägre i sin syra jämfört med exempelvis 2016 och 2015. Ändå är det torrt, har ännu en
liten beska och avslutar rent och med en lite småfet fruktkänsla. Lär lugna ner sig och kan då förtjäna högre betyg.


Allt om auktionen 10 - 12 december

Vin Tidens tand ger fler dimensioner. Det ser man tydligt i…
10 Dec, 2018

Brännland Cider och Petter Alexis Askergren i samarbete

Vin Petter Alexis Askergren och Brännland Ciders Anderas Sundgren Graniti fann…
10 Dec, 2018

Malmö Beer Week flyttas och ingår samarbete med Malmö Öl & Whiskyfestival

Whisky och Bourbon Intresset för öl och hantverket bakom är kanske större än…
10 Dec, 2018

Klassisk cognac under granen i år?

Whisky och Bourbon Rémy Martin XO Excellence är en av cognacindustrins mest respekterade…
6 Dec, 2018

Lilla Hyttnäs, "årets glögg, utan tvekan!", nu i butik!

Vin Från och med igår så hittar man Lilla Hyttnäs i…
6 Dec, 2018

Livets Goda Premium - vad ingår?

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
3 Dec, 2018

Kilchoman Sanaig tar guld i VM

Whisky och Bourbon Kilchoman Sanaig har vunnit VM-guld i klassen: Bästa rökiga whiskyn
4 Dec, 2018
Artikelarkivet