Hem Mat & Restaurang Inspiration: Argentinska rödräkor och 2017 Soalheiro Alvarinho

Inspiration: Argentinska rödräkor och 2017 Soalheiro Alvarinho

av Livets Goda

Recept (för 2 personer)
4 räkor
1 färsk chili (finhackad)
1 halv kruka färsk koriander (finhackad)
Pressad lime (saften från en halv lime)
1 pressad vitlöksklyfta
Flingsalt
Peppar
Olivolja

MARINAD
Lägg räkorna i en bunke och blanda i den hackade chilin och koriandern, tillsammans med en färskpressad vitlöksklyfta, saften från en halv lime, ett par matskedar olivolja samt salt och peppar efter tycke och smak. Låt gärna marinera i ett par timmar och tid finns (det går såklart att blanda ihop allt och steka på direkt.

TILLAGNING
Sätt plattan på högsta värmen och hetta upp stekpannan innan du lägger över bunkens innehåll. Fräs räkorna på båda sidorna (cirka 30-45 sekunder per sida) och lägg upp på tallrik för direkt servering. Garnera gärna med ett par korianderblad och ringla över lite limejuice.

SOALHEIRO ALVARINHO
Det här måste vara ett av vinvärldens mest imponerande så kallade instegsviner, basalvarinhon från Soalheiro och som varit med ett tag nu. Och det märks att man vet vad man gör för här levereras det klingande ren
aromatik, precis syra i lagom tight skrud år in och ut. Vissa årgångar vassare än andra, det är ändå en subzon som påverkas av vädrets makter. Druvorna skördas nära vineriet, på gångavstånd, och i små korgar för att inte krossa druvorna. Vinet ser ingen ek.

Vinet till maten:
2017 Soalheiro Alvarinho 90 poäng
(Privatimport: Importör i Sverige: Aminoff & Partners)
Ungdomligheten talar ännu men aldrig på ett barnsligt vis. Här är det solmogna gråpäron, persika, vitblommighet, tänk jasmin, godisbutik och våta stenar. Smaken är livlig, generös i sin struktur och upplevs i nuläget som något lägre i sin syra jämfört med exempelvis 2016 och 2015. Ändå är det torrt, har ännu en
liten beska och avslutar rent och med en lite småfet fruktkänsla. Lär lugna ner sig och kan då förtjäna högre betyg.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING