Hem Mat & Restaurang Inspiration – Brässerad oxkind med vitlökskräm och friterad kalvbräss med vinet därtill

Inspiration – Brässerad oxkind med vitlökskräm och friterad kalvbräss med vinet därtill

av Livets Goda

Brässerad oxkind med vitlökskräm och friterad kalvbräss: ingredienser: Oxkind 1 kg oxkind 300 g rökt fläsk 50 g smör 1 gul lök 4 lagerblad 5 dl kalvfond 2 dl rödvin Vitlökskräm 900 g mandelpotatis 20 vitlöksklyftor 4 dl mjölk salt och peppar Kalvbräss 200 g kalvbräss salt och peppar 1 förpackning tempuramix Frityrolja Gravyr 2 rödlökar 50 g smör 1 msk muskovadosocker buljongen från oxkinden 3 msk balsamvinäger salt och peppar Servering 1 kruka färsk ört (vi valde mejram men oregano, körvel eller persilja går precis lika bra). Tillagning Oxkind Dela oxkind och fläsk i grova tärningar. Bryn allt kött i smör till det får en fin stekyta, häll sedan över det i en stekgryta, helst i en tryckkokare. Dela löken i grova bitar och lägg ner den och lagerbladen i grytan samt tillsätt fond och vin. Låt det koka upp, skumma av och låt det sedan sjuda till köttet går att dela med en gaffel. I tryckkokare cirka 1 h, i kastrull cirka 2 h. Fånga upp köttet med en hålslev, sila buljongen och spara den till gravyn. Vitlökskräm Skala potatis och vitlök och skär allt i grova bitar. Lägg det i en kastrull och tillsätt mjölk, salt och peppar. Koka upp och låt det småkoka till potatisen nästan går sönder. Tag av och mixa allt till en slät kräm. Kalvbräss Torka av kalvbrässen och skär den i små bitar, krydda med salt och peppar. Vispa ihop tempurasmeten med vatten och hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Doppa brässbitarna i tempuramixen och fritera dem gyllenbruna. Gravyr Skala och dela löken grovt. Bryn bitarna i hälften av smöret och strö över muskovadosockret. Slå över buljongen och balsamvinägern. Låt det koka ihop till en tredjedel återstår. Sila gravyn och vispa ner resten av smöret. Smaka av med salt och peppar. Servering Lägg en stor klick vitlökskräm i mitten av varje tallrik och tryck ut den till en cirkel med hjälp av undersidan av sleven. Fördela oxkind och fläsk i mitten av krämen. Dela kalvbrässbitarna och fördela dem över tallrikarna. Napera köttet med gravy och toppa med lite färska örter. Passande drycker K The Creator Syrah Det här vinet förtjänar mat lagad med omsorg och kärlek. Då det själv bjuder på en smakexplosion är det roligt att bjuda det motstånd med riktigt kraftfull mat. Andra alternativ är smakrika Syrah-viner från Kalifornien. Foto: Magnus Skoglöf”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING