Den kanelkryddade whiskylikören Fireball skapades på 80-talet och har sedan dess blivit en populär shot- och drinkingrediens i hela världen. I ett samarbete mellan Fireball och svenska matkreatörer tar nu drycken plats som smaksättare i matlagning och bakning inspirerad av USA – här med våfflor i fokus.
Fireballvåffla – Cecilia H. Larsson
Ca 8 våfflor
Våffelsmet
• 1 dl havregryn
• 2,25 dl vetemjöl
• 1/2 tsk vaniljsocker
• 1 tsk bakpulver
• 1/2 tsk salt
• 1 1/2 dl vatten (gärna mineralvatten, sägs bli frasigare då)
• 1/2 dl Fireball
• 2,5 dl mjölk
• 1 ägg
• 50 g smör, smält
Fireballpersikor
• 1 burk konserverade persikor
• 1 msk smör
• 1/2 dl Fireball
Tillbehör:
• Färska hallon
• Lönnsirap
• Vaniljglass
• Pekannötter
Gör våfflorna så här:
1. Våfflor: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Rör i vattnet med en sked och vispa sen i Fireball och mjölk. Låt gärna smeten stå och dra ett tag, gärna över natten (det funkar med ca 30 min också men det blir mer smak ju längre våffelsmeten får dra).
3. Smält smöret och tillsätt i smeten. Vispa ner ägg och blanda till en jämn smet. Grädda i våffeljärn.
4. Persikor: Skär persikorna i mindre bitar och stek på hög värme med en klick smör i en stekpanna. När de fått lite färg häller du i Fireball och låter den koka in i persikorna.
5. Montering: Fördela persikor och hallon över våfflan. Skopa upp glass och ringla lönnsirap över våfflan. Strö över grovhackade pekannötter.
Fireballvåffla med krämiga curryräkor och krispig sallad – Mattias Larsson
Dessa våfflor kan ätas som snacks, förrätt eller huvudrätt. Receptet avser huvudrätt för 4 personer eller som förrätt för 8 personer
280 g skalade räkor
½ gul paprika
1 salladslök
125 g majonnäs
1 tsk gul curry
8-12 valfria krispiga salladsblad
Fireballvåfflor (ca 8 våfflor)
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl havregryn
1 ¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl Fireball
1 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 g smör
1 stort ägg
150 g kokt potatis
Så gör du:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt Fireball, vatten och mjölk och blanda till en jämn smet. Smält och blanda ner smöret. Vispa ner ägget och blanda till en jämn smet. Riv ner potatisen och blanda runt. Låt stå och svälla i minst 30 minuter. Grädda i våffeljärn. Hacka räkorna lite lätt. Strimla paprikan och salladslöken och blanda alltsammans med majonnäsen och curryn.
Lägg upp 4 (eller om ni önskar 8) våfflor på 4 tallrikar och toppa med salladen och räkröran.