Hem Mat & Restaurang Inspiration från Italien – Pappardelle med mozzarella- och pestobullar till Zenato

Inspiration från Italien – Pappardelle med mozzarella- och pestobullar till Zenato

av Christoffer Enquist

Zenato hör onekligen till producentskaran som står upp för sann Valpolicella och i tider när det inte längre är något man kan ta för givet i en region som översvämmar vårt land med den ena nya påfundet efter det andra, så känns det tryggt att veta vilka som är bastionerna. Den nya årgången av Zenatos Valpolicella Classico Superiore har sedan slutet på förra året nått hyllorna och det är en charmerande rackare som bjuder upp till dans till många klassiska italienska rätter, som här i fallet med pappardelle med mozzarella och pestobullar.

Pappardelle

Recept: Pappardelle med mozzarella- och pestobullar

(4 personer)
Ingredienser:
Zeta Pappardelle för 4 personer
Ca 800 g nötfärs av bra kvalité
Ca 100 gram pesto Genovese
1 kruka basilika
2 förpackningar Zeta buffelmozzarella (ca 200 gram)
Riven parmesan
Salt & peppar
Olivolja av god kvalité (vi använde här Zeta Fruttato Intenso)

Så gör du:

PASTA
Koka spaghettin al dente enligt anvisningen på paketet.

KÖTTBULLARNA
Blanda försiktigt den rumstempererade nötfärsen med peston och smula sönder mozzarellan i blandningen. Dra ett par varv med pepparkvarnen och salta lätt. Forma till 8-10 stora köttbullar. Ett tips är att doppa fingrarna i vatten när du formar dessa för att underlätta formandet. Värm olja och smör i stekpanna och stek köttbullarna på hög värme i till dess att en yta bildats runtom. Rulla runt köttbullarna regelbundet. Avsluta i ugn (185 grader) i ca 5-7 minuter beroende på storlek, så att de fortfarande håller medium rare i kärnan.

SERVERING
Lägg upp pastan på en tallrik tillsammans med köttbullarna. Toppa med några blad färsk basilika och ringla över lite olivolja av god kvalité. Toppa med att riva över parmesan och några varv med pepparkvarnen.

Tips för nötallergiker: Gör din egen pesto och byt ut nötterna mot rostade solrosfrön för en lika god och nötig smak.

Vinet till:

En god Valpolicella

2017 Valpolicella Classico Superiore
Nr 12385 (750 ml) 13,5%, 139 kr, 88 LGP

Den nya årgången av Zenatos Valpolicella Classico Superiore, där epitetet indikerar de mest historiska och äldsta lägena i regionen, går i blommighetens tecken med läckra nyanser av lavendel och blommande ört. De saftiga körsbären får sällskap av plommon och så kikar det fram ett fuktigt drag och en nyans av läder. Flörtigt värre!
Smaken är skönt törstsläckande med fin mognad i den röda frukten samtidigt som det ligger en silkig tanninstruktur bakom det hela och håller uppe fräschören tillsammans med fruktsyran. Doftar och smakar precis så som vi vill att en Valpolicella ska uppträda!

I kombination med maten
Straffspark i öppet mål! Det är så lätt att matcha ett vin som detta till klassiska italienska smaker och särskilt pestons örtighet är länken till vinet, det som ser till att kombinationen blir till det där perfekta giftermålet. Och så då det saftiga anslaget i vinet som accentuerar fräschören i rätten. Laga, bjud, njut!

Vinet finner ni på Systembolaget här >>>

Sugen på mer receptinspiration? Ser vår matchning av vinet till Lamm Biryani >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING