Inspiration: Grillad gödkalvsentrecôte med salsa verde och Borgogno Barbera D´Alba Superiore

Ingredienser (4 pers) 800 g gödkalvsentrecôte 2 vitlöksklyftor 10 ansjovisfiléer ½ dl kapris 1 knippe bladpersilja 1 knippe basilika 2 tsk dijonsenap ½ dl rödvinsvinäger 3 dl jungfruolivolja salt och svartpeppar 50 g ruccola Så gör du: Skär köttet i skivor och låt det bli rumstempererat. Krydda det med salt och peppar på båda sidorna och grilla det på låg temperatur i en grillpanna. Tag av köttet och låt det vila. Finhacka vitlök, ansjovis, kapris, persilja och basilika och rör ihop det med de övriga ingredienserna till en tjock sås, smaka av med peppar. Servering: Strö ruccola och persiljeblad över ett fat. Klicka ut salsa verde, skiva köttet tunt och lägg det ovanpå. Avsluta med flingsalt och nymald svartpeppar. Vinet till: Borgogno Barbera D´Alba Superiore 2013 Nr 74201 / 149 kr (75 cl) Borgogno´s kvalitetslyft på sina enklare viner de senaste åren är väl värt att uppmärksamma. Ja, vi tycker nog denna anrika producent har lyft sig överlag – även om huset visst levererat gobitar även tidigare – och det här vinet är ytterligare ett exempel på det. En Barbera D´Alba tillhör ju inte de tyngsta och djupaste vinerna från regionen, men kan och bör i ett seriöst vin likväl uppvisa kvalitet och struktur i all sin lite mer charmiga och tillgängliga stil. Det gör Borgogno´s Barbera D´Alba Superiore 2013. En fruktsöt doft med inslag av fat, örter, mörka vinbär, nypon och lakrits förför snyggt inledningsvis och integreras elegant i smak med rika toner av mörka blåbär, körsbär och röda vinbär som fortfarande är unga och skönt oförlösta. Vi finner även små kryddiga inslag av pomerans och örter och i avslut gör fat och mineraler sig påminda med en närapå burgundisk förnimmelse och skänker en subtil fräschör åt vinet. Tanniner och spänst påvisar även att det föreligger en viss källarpotential här för de som vill lagra vinet 2-3 år. Borgogno Barbera D´Alba Superiore 2013 är ett gott vin med bra kvalitéer för en ytterst ringa peng. Slurk-faktorn är hög, om vi nu får uttrycka oss lite burdust…”