- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Inspiration: Grillad sea bream med havskräfta och Solosole Vermentino

Grillad sea bream med havskräfta (för 4 personer) Fisken 2 sea breams, rensade (alt red snapper eller abborre) 1 citron Smör En knippe basilika En knippe timjan 8 körsbärstomater Salt Havskräftor 4 havskräftor 2-3 msk persilja 2 chili 3 vitlöksklyftor 2-3 dl vitt matlagningsvin 20 g smör 5 cl stekolja Tillbehör Riktigt god olivolja Salt Peppar Så gör du: FISKEN: Rensa fisken ordentligt och skölj den noggrant. Salta hela fisken runt om och inuti. Fyll den med en klick smör, basilika, timjan och en citronskiva. Stek den på hög värme i en stekpanna med rikligt med smör ca 7-8 minuter. Sänk värmen till lägsta nivå och stek den andra sidan på samma sätt. Lägg samtidigt med tomaterna som får stekas långsamt. HAVSKRÄFTOR: Grovhacka färsk persilja, chili och vitlök (kan även pressas) och lägg i en skål. Hetta upp smöret och oljan i stekpannan, släng i blandningen med persilja, chili och vitlök och fräs lätt. Lägg sedan i havskräftorna och slå i omgångar över vinet så att det alltid finns lite vin kvar i pannan. Låt havskräftorna stekas ca 3 minuter per sida (beroende på hur stora de är så kan det behövas någon minut till). Servera! SERVERING: Ta bort skinnet på fisken och lägg upp några bitar fisk tillsammans med delar från havskräftan (stjärt, klor etc). Fyll på med tomater och saften från stekpannan. Ringla olivoljan över fiskköttet. Det är allt du behöver för en magisk måltid. Vinet till: 2015 Solosole Vermentino (Nr 4323, 75 cl, 119 kr) Ett elegant, kraftfullt och samtidigt smeksamt och nästan champagnelikt vin från Poggio Al Tesoro som tillhör bland de allra bästa vermentinovinerna just nu. Mineralisk syrlighet med balanserad och nyanserad tropisk frukt, citrus och kokoshintar i en praktfullt, balanserad kropp med intensitet och koncentration. En stor vermentiono kräver enkelhet med finess och kvalitet, och det har vi en kombination på här Fisken är väldigt generös, aromatisk och smakrik, utan att var fet, som tillsammans med olivolja och de lätt stekta tomaterna och havskräftorna skapar en smaktornado i sig. Allt detta hanterar Solosole galant, samtidigt som den skänker en syra och fräschör till maten. Fisk, havskräftor, tomater, olivolja och Vementino – du behöver inget mer, all finns där. Recept & foto: Erik Dahlström, Livets Goda Vinet & Maten #97