Inspiration – Grillad seabream med havskräfta

Mer inspiration i receptväg finner ni som alltid i Livets Godas Receptbank här >>

Grillad seabream med havskräfta 
Ingredienser (4 personer): 
FISKEN
2 sea breams, rensade (alt
red snapper eller abborre)
1 citron
Smör
En knippe basilika
En knippe timjan
8 körsbärstomater
Salt
HAVSKRÄFTOR
4 havskräftor
2-3 msk persilja
2 chili
3 vitlöksklyftor
2-3 dl vitt matlagningsvin
20 g smör
5 cl stekolja
TILLBEHÖR
Riktigt god olivolja
Salt
Peppar

Så gör du:
FISKEN
Rensa fisken ordentligt och skölj den noggrant. Salta hela fisken runt om och inuti. Fyll den med en klick smör, basilika, timjan och en citronskiva. Stek den på hög värme i en stekpanna med rikligt med smör ca 7-8 minuter. Sänk värmen till lägsta nivå och stek den andra sidan på samma sätt. Lägg samtidigt med tomaterna som får stekas långsamt.

HAVSKRÄFTOR
Grovhacka färsk persilja, chili och vitlök (kan även pressas) och lägg i en skål. Hetta upp smöret och oljan i stekpannan, släng i blandningen med persilja, chili och vitlök och fräs lätt. Lägg sedan i havskräftorna och slå i omgångar över vinet så att det alltid finns lite vin kvar i pannan. Låt havskräftorna stekas ca 3 minuter per sida (beroende på hur stora de är så kan det behövas någon minut till). Servera!

SERVERING
Ta bort skinnet på fisken och lägg upp några bitar fisk tillsammans med delar från havskräftan (stjärt, klor etc). Fyll på med tomater och saften från stekpannan. Ringla olivoljan över fiskköttet. Det är allt du behöver för en magisk måltid.

Vinet till:
2016 Solosole Vermentino (nr 4323, 169 kr)
Ett elegant, kraftfullt och samtidigt smeksamt och nästan champagnelikt vin från Poggio Al Tesoro som tillhör bland de allra bästa vermentinovinerna just nu. Mineralisk syrlighet med balanserad och nyanserad tropisk frukt, citrus och kokoshintar i en praktfullt, balanserad kropp med intensitet och koncentration. En stor vermentiono kräver enkelhet med finess och kvalitet, och det har vi en kombination på här Fisken är väldigt generös, aromatisk och smakrik, utan att var fet, som tillsammans med olivolja och de lätt stekta tomaterna och havskräftorna skapar en smaktornado i sig. Allt detta hanterar Solosole galant, samtidigt som den skänker en syra och fräschör till maten. Fisk, havskräftor, tomater, olivolja och Vementino – du behöver inget mer, allt finns där.

Alternativt:

2017 Etichetta Nera, Cantina Lunae (art 99080, 189 kr)
Ett ytterst expressivt och egensinnigt vin. Initialt så är det närmast muscataktigt i sin framtoning för att i nästa sekund få oss att tänka tallskogar och kåda a la Grekland innan då basilikan dyker upp och etsar sig fast i doftintrycket. Mynta och pigg citrusfrukt vill också vara med och slutligen enas vi om att hela medelhavsträdgården känns representerad i nosen. Även gomkänslan andas grönska och tallbarren finns med, stenfrukterna är skönt saftiga och citrusfrukten har lite av beskan från det vita med i smaken. Och så syran då som tillsammans med frukten är sådär fräsig på tungan, lite som det där tuggummit som smattrade när man var liten. En maritim touch finns också med och gör sig tillkänna med sval gomkänsla och ett stänk sälta. Klingande rent, viss täthet och en stor längtan till sommaren beskriver bäst eftersmaken.