Hem Mat & Restaurang Inspiration: Högrevsburgare med friterad sötpotatis, parmesan, rödlök och koriander

Inspiration: Högrevsburgare med friterad sötpotatis, parmesan, rödlök och koriander

av Livets Goda

Högrevsburgare med friterad sötpotatis, parmesan, rödlök och koriander
Ingredienser (4 personer)
Hamburgare
ca 1 kg grovmalen högrev/chuck
roll
1 chili, finhackas
1 stor matsked dijonsenap
Salt
Peppar
1 ägg
4 skivor cheddarost med chili
Smörpensalt hamburgarbröd
4 ägg (steks)
Pommes Frites
700-800 g sötpotatis
Parmesan
1 kruka koriander, finhackas (kan
tas bort om så önskas)
1 rödlök, finhackas
2-3 dl matolja (såväl raps-, mat
och frityrolja fungerar)
Saltlag
1 liter iskallt vatten
1 dl salt

Så gör du:
SÖTPOTATIS POMMES FRITES
Skala och skär potatisen i stavar. Lägg stavarna i ett saltlag med iskallt vatten i ca 15 minuter. Låt sedan vattnet rinna av och torka potatisen med hushållspapper. Hetta upp oljan i en stekpanna till 170 grader. När oljan bildar strängar på ytan börjar det bli dags att kasta i dom, du kan även testa att lägga i en stav för att kontrollera att temperaturen är tillräckligt varm. Fritera tills gyllenbruna och låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Salta
efter eget tycke.

HAMBURGARE
Lägg den rumstempererade färsen i en bunke och blanda med finhackad chili (ta bort kärnhuset för en mildare styrka), senap, ägg, salt och peppar. Mixa ihop allt försiktigt med händerna, du vill gärna ha färsen så porös som möjligt. Rulla till fyra lika stora köttbullar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och lägg sedan på färsen, tryck till köttbullarna med stekspaden för att få rätta ”hamburgar”-formen. Stek på medelhögtill hög värme i ca 2- 3 minuter innan du vänder köttet, lägger på cheddarskivorna på hamburgarna och låt stekas i 2- 3 minuter till. Lägg sedan köttet på en skärbräda och låt vila i några minuter. Medan köttet vilar lägger du in de smörpenslade bröden i ugnen på ca 225 grader i ett par minuter tills de fått en lätt bränd och krispig yta samt steker äggen sunny side upp som placerar över köttet.

SERVERING
Lägg upp hamburgarna på tallrikarna, lägg upp pommes frites och strö över riven parmesan, rödlök och koriander
efter eget tycke och smak. 

Drycken till:
2013 Ad Astra (Nr 70231, 199 kr)
Det är en rustik rätt med mycket smaker vi har här vilket Ad Astran hanterar ursnyggt. Vinets mjuka kryddighet förhöjs i matchningen och ger i sin tur maträtten krydda, samtidigt som fräschören i Ad Astran förhöjs i kombination med de söta inslagen i maten. Allt som allt en perfekt kombination där vinet och matens tillsammans bildar en nästintill oslagbar pakt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING