Hem Nyheter Inspiration – hur man inreder sin terass

Inspiration – hur man inreder sin terass

av Livets Goda

I denna artikeln finner du massor med inspiration för att inreda din terass! Råden kommer från Anna Truelsen, inredningsstylist och utsedd till en av de bästa inredningsbloggarna 2021. Utöver sin blogg skapar Anna dagligen inspirerande och vackra reportage för magasin inom hem och inredning. Läs vidare för hennes bästa tips för hur du på bästa sätt inreder din uteplats.

Samarbete med Bluegaz

1) Bestäm först vad du vill göra på din terass
Vill du använda din uteplats för att sitta och läsa en bok i solen? Eller älskar du att bjuda på stora grillmiddagar? Utforma din terrass efter de aktiviteter som just du tycker om. Välj en stil som redan matchar inredningen i ditt hus eller lägenhet. Ta det du tycker är snyggt, försök inte efterhärma något som inte känns rätt, bara för att det kanske är inne just nu.

2) Eld & levande ljus

Att pynta med levande ljus eller en vacker eldlykta skapar en oslagbar känsla av mys och trevnad. Men försök hålla en röd tråd i belysningen. Exempelvis bör alla lampor i ditt hem följa samma känsla. Detta betyder inte att de behöver vara identiska men det ska finnas ett genomgående tema som följer med i hela huset – även på terrassen. Och inget slår eldlyktor  med riktig eld.

3) Inred terrassen i symbios med naturen
Placera middagsbordet under ett träd eller vackra vinrankor för att skapa en unik och inspirerande plats. Tänk på att rikta möblerna så att det gröna omkring blir utsikten. Detta fungerar även på en balkong: rikta sittplatserna mot utsikten för att bjuda in naturen i uterummet.

4) Fixa en budget-pergola på terrassen
Skapa ett extra uterum i trädgården eller på terrassen genom att sätta upp en pergola. Vips så har du en dedikerad plats för utomhus-mys. Att hänga upp gardiner i en gazebo eller pergola skapar en inramande och lyxig känsla på terrassen.

5) Inspireras av medelhavet
Skandinavisk minimalism i all ära, men de länder som är duktiga på att fixa en mysig terrass är de runt medelhavet. Annas stil är inspirerad av det sociala umgänget i länder som Frankrike och Italien – detta går att återskapa genom att exempelvis placera en vinranka ovanför matbordet utomhus på terrassen. Olivträd är också vackra träd att inreda terrassen med. Olivträd är tidlöst charmerande och går att ha både inne- och utomhus, de är dessutom lättskötta.

6) Använd textilier
Parasoll och plädar som hänger på stolar skapar en ombonad känsla och alla vet vilken skillnad det gör för grillmiddagen att ha en trevlig duk på bordet! Men hur håller man textilierna fräscha när de används utomhus i flera månader? Annas tips är att köpa Ikeas billigaste gardiner som du hänger upp i maj, tar ner i september efter sommaren och låter stå i klor i ett dygn så att de är fräscha inför nästa års användning.

7) Skapa en lummig känsla med stora krukor och växter
Ett av de värsta misstagen folk gör är att införskaffa en ny trall eller trädäck – och sedan inte inreda mer på altanen. Resultatet blir en stel och kallt inredd terrass. Motverka detta med krukor i olika storlekar som skapar dimension till utrymmet. Fyll de med växter och blommor som klarar sig utomhus på egen hand.

8) Inred med rätt material
Att lägga en snygg matta på terrassen kan vara riktigt mysigt och bidra till den ombonade känslan. Men är det praktiskt för just dig? Trätrall kan få märken av en matta som blivit blöt. Om du inte vill lägga tid på att olja och vårda dina möbler så satsa på lättskötta material. Det kan annars bli ett heltidsjobb att springa in och ut för att skydda tygerna eller möblerna hela kvällen. Satsa på skydd till soffan eller en bra plats att kunna förvara kuddar och liknande.

9) Pynta med det naturen ger
Inred din terrass med krukor av örter som rosmarin, timjan, oregano eller basilika. Detta ger en snygg inredning med dubbla funktioner. Det är magiskt att sitta utomhus och känna dofterna av de färska örterna medan du njuter av en drink i kvällssolen. Investera i snygga krukhållare och använd örterna när du grillar på terrassen.

10) Investera i en gasolkamin
För att verkligen nyttja din terrass och ha glädje av den året runt så är det bra att fixa värme till uteplatsen. Investera i en gasolkamin så du slipper frysa på din snyggt inredda terrass.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING