Vårfrudagen, Marie bebådelsedag och våffeldagen – kär dag har många namn. Vad är egentligen vad och varför äter vi våfflor i slutet på mars? Här presenteras Arlas korta version
Marie bebådelsedag är från början en kristen högtid och markerar dagen då jungfru Maria fick beskedet av ängeln Gabriel att hon bar på Guds son. Det är alltså därför vi firar den 25 mars – nio månader innan Jesus ska ha fötts. Dagen kom sedan att markera skiftet från vinter till vår i det som kallas vårfrudagen. Årstidsväxlingarna var än viktigare i bondesamhället än hur vi tänker på dem idag, och här firades starten på vårbruket och att det nu började bli ljusare. Fram till mitten av 1700-talet var även vårdagsjämningen alltid på vårfrudagen.
Hur våfflorna kom in i bilden är kort sagt språkligt. Orden ”vår” och ”fru” syftar på jungfru Maria. Vårfrudagen i sin tur uttalades i vissa dialekter som vafferdagen, vilket påminde om det tyska ordet vaffel (våffla) och därigenom blev alltså vårfrudagen till våffeldagen. Den tidigare våfflan var dock en mer sparsmakad variant eftersom bland annat socker, grädde och sylt var lyxvaror. Den söta våfflan vi äter idag hittar vi först någonstans kring slutet av 1800-talet.
Våffla, hjortron & Southern Comfort
4 personer
Ingredienser
125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten
Tillbehör
Hjortron, vi valde Polaricas ekologiska frysta
Sia Hjortronglass, en bättre vaniljglass fungerar också
Så här gör du
Starta med att smälta smöret försiktigt och låt det svalna något. Knäck äggen i en bunke och vispa samman med mjölet, mjölken och bakpulvret. Rör runt tills du har en jämn och slät smet och tillsätt slutligen smöret och vattnet. Smeten kan förberedas i förväg.
Hetta upp ditt våffeljärn och smöra det lätt. Grädda sedan dina våfflor, ett fyllt decilitermått är perfekt att använda per våffla. Vill du servera våfflorna till alla samtidigt så är tipset att lägga dem på ett galler för att undvika de blir degiga och ställa på låg värme i ugnen.
Se till att ha tinat dina hjortron i god tid om du köpt frysta. Hjortronsylt fungerar utmärkt även det. Gott är att blanda ner ett par skedar av bären i glassen och röra runt. Servera våfflorna med en rejäl kula glass och toppa med bären.
Southern Comfort, likör
(art.nr. 618, 700 ml, 35%, 279 kr)
Whiskylikören Southern Comfort skapades redan 1874 av New Orleans-bartendern Martin Wilkes Heron som blandade whisky med frukter, kryddor och sött. Och visst är det en stor, nyanserad doft med fruktiga toner där aprikos, apelsinskal och en hint tropiskt sticker ut och där vaniljkryddiga inslag, bränt socker och whisky kompletterar. Smaken är intensiv, simmig i konsistensen och med läcker aprikoskaraktär, bourbonkryddighet och ett långt rikt avslut. Sötma som ett dessertvin men den högre alkoholhalten lyfter fräschören och gör det hela till en högst angenäm likör. Finns även som halvflaska.
Våffla & likör
En dryck som anpassar sig efter desserten och vi frågar oss själva om det ingår hjortron i likören för det är känslan när desserten möter Southern Comfort! Sötman tonas ner tack vare bärens friskhet, glassens vaniljsmak blir som grädde i gommen när den möter drycken och hela matchningen känns så självklar. Lyxigt värre och vilket samspel! Tänk dock på att servera din ”SOCO” sval och gärna i ett glas där du kan uppleva doften.
Fireballvåffla – Cecilia H. Larsson

Ca 8 våfflor
Våffelsmet
• 1 dl havregryn
• 2,25 dl vetemjöl
• 1/2 tsk vaniljsocker
• 1 tsk bakpulver
• 1/2 tsk salt
• 1 1/2 dl vatten (gärna mineralvatten, sägs bli frasigare då)
• 1/2 dl Fireball
• 2,5 dl mjölk
• 1 ägg
• 50 g smör, smält
Fireballpersikor
• 1 burk konserverade persikor
• 1 msk smör
• 1/2 dl Fireball
Tillbehör:
• Färska hallon
• Lönnsirap
• Vaniljglass
• Pekannötter
Gör våfflorna så här:
1. Våfflor: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Rör i vattnet med en sked och vispa sen i Fireball och mjölk. Låt gärna smeten stå och dra ett tag, gärna över natten (det funkar med ca 30 min också men det blir mer smak ju längre våffelsmeten får dra).
3. Smält smöret och tillsätt i smeten. Vispa ner ägg och blanda till en jämn smet. Grädda i våffeljärn.
4. Persikor: Skär persikorna i mindre bitar och stek på hög värme med en klick smör i en stekpanna. När de fått lite färg häller du i Fireball och låter den koka in i persikorna.
5. Montering: Fördela persikor och hallon över våfflan. Skopa upp glass och ringla lönnsirap över våfflan. Strö över grovhackade pekannötter.
Läs gärna också; American pancakes med bacon, rommarinerade hallon och Southern Comfort HÄR