Inspiration – inkokt lax med potatis

av Livets Goda

Kall inkokt lax är en klassisk svensk rätt som är både elegant och enkel att tillaga. Den milda smaken av laxen kombineras perfekt med färskpotatis och en krämig dill- och citronsås. Rätten är lika uppskattad på sommarmiddagar som vid högtider.

Foto: Vinia.se

Du behöver

Inkokt lax

800 g laxfilé (med skinn, helst mittbiten)
1 l vatten
2 msk ättiksprit (12 %)
1 msk salt
1 tsk socker
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 liten gul lök, skivad
1 morot, skivad
Färsk dill (till både kokningen och dekoration)

Såsen

2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk hackad dill
1 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
Salt och vitpeppar efter smak

Tillbehör

600 g färskpotatis
Färsk dill till kokning av potatisen

Instruktioner:

  1. Förbered lagen för laxen:
    I en stor kastrull, blanda vatten, ättiksprit, salt, socker, vitpepparkorn, lagerblad, lök, morot och några kvistar färsk dill. Låt lagen koka upp och sjud i 5 minuter.
  2. Tillaga laxen:
    Lägg laxen med skinnet nedåt i den sjudande lagen. Se till att lagen täcker laxen helt. Låt sjuda på låg värme i 5–7 minuter (beroende på laxens tjocklek). Dra kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.
  3. Koka färskpotatis:
    Borsta potatisen ren och koka den i lättsaltat vatten med några dillkvistar tills den är mjuk, ca 15–20 minuter. Håll varmt eller låt svalna beroende på om rätten serveras kall.
  4. Förbered såsen:
    Blanda crème fraiche, majonnäs, hackad dill, citronsaft och dijonsenap i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ såsen i kylskåpet tills servering.
  5. Servering:
    Lyft upp laxen ur lagen och dra försiktigt bort skinnet. Lägg laxen på ett serveringsfat och dekorera med färsk dill. Servera med nykokt eller kall färskpotatis och såsen vid sidan.

Recept och foto: Vinia.se