Inspiration: Jägarens kyckling & en Chianti Classico

av Livets Goda

Pollo alla Cacciatora är så urtypiskt Toscana & Umbrien att allt annat än en sangiovese i glasen känns svekfullt. Men å andra sidan finns ingen anledning att avvika från något som fungerar perfekt och tycks gjorda för varandra så vi korkar upp en Chianti Classico Riserva från Ricasoli – den fina 2016 Rocca Guicciarda. Särskilt samspelet mellan fisk och kött skapar magi tillsammans med vinet!

Underbar kyckling och sangiovese

Till 4 serveringar behöver du
Ingredienser
4 generösa kycklingklubbor, inte bara drumsticks, vi valde Bjäre fågel
2-3 stjälkar färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
skal & saft från en citron
2-3 sardellfiléer i olja
50 gram svarta oliver
2 matskedar kapris
1 dl olivolja
2 matskedar tomatpuré
1-2 dl vitt torrt vin
en näve bladpersilja
svartpeppar, salt

Till serveringen
bandpasta av bättre sort, vi valde ICA Selections pappardelle all’uovo

Gör så här
Skala av citronskalet men undvik det vita beska. Finhacka. Gör detsamma med vitlökarna och rosmarinen och blanda med skalet. Tillsätt några matskedar olivolja, salt, peppar och rör samman. Ta fram kycklingen som du smetar in i marinaden. Låt sedan vila en stund i rumstemperatur.

Stek sedan upp kycklingen i olivolja, snåla inte, och låt skinnet få fin yta. Samtidigt blandar du samman tomatpurén, saften från citronen och vitt vin. Börja md dryga decilitern och avvakta eventuellt mer. Häll över kycklingen och låt puttra på svag värme cirka 20 minuter. Hacka sardellerna fint, skiva oliverna och addera till kycklingen. Detta gör du när det är runt fem minuter kvar av tillagningen. Mot slutet adderar du kapris och finhackad bladpersilja. Känn av sältan om det behövs ytterligare och peppra lätt.

Koka upp pastan samtidigt och servera sedan till den fantastiskt möra, saftiga och syrliga kycklingen. Servera eventuellt lite finriven parmesan över.

Vinet

2016 Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva, Ricasoli
(Artikel 2723, 750 ml, 159 kr, 90 LGP)
Två år på fat har gett vinet en nötig nyans och med inbjudande lite volatila nyanser som passar sangiovese så bra. Karamelliserade körsbär, örtagårdsvindar med rosmarin i spetsen och violblommiga inslag kompletterar och det är ett fint djup i riservan. Smaken har druvans kärva drag med lite skönt riviga men ändå sandiga tanniner, faten adderar krydda och det finns en fin fruktsötma även om vinet är knastertorrt. Synnerligen lyckad årgång av Rocca Guicciarda och som lär utvecklas under fem års tid.

Till maten
Pollo alla Cacciatora bjuder på en rätt komplex resa med allt från syrligt, salt och sött i härligt samspel. Örterna fräschar upp, sardellen gifter sig gudomligt med kycklingen och så då den syrliga tomat- och vinbaserade skyn som skapar magi med sangiovese. För det är något alldeles speciellt med denna kombination där Chiantivinet bara suger åt sig alla smaker och låter dem förstärka vinets egenskaper utan att för den sakens skull ta över showen. Man mår rätt fint med denna kombo!

Vinet finner man såväl på hel- som halvflaska här >>>