Hem Whisky & Bourbon Inspiration: Jalapeno Cheese Balls – den perfekta matchningen till tequila

Inspiration: Jalapeno Cheese Balls – den perfekta matchningen till tequila

av Livets Goda

Det här behöver du till 4 personer
Ingredienser
Drygt 2 dl riven smakrik ost, vi valde lagrad herrgård
1-2 ägg
Färsk jalapeño, 3-4 stycken
2 dl ostbågar
Mjöl
50 cl majsolja

Gör så här
Riv osten grovt, knäck äggen och vispa försiktigt. Häll upp ca en deciliter mjöl i en skål och skiva dina jalapeños i slantar. Vill du ha styrka låter du kärnorna vara med. Slutligen pulvriserar du ostbågar i en påse, lättast är att banka ut dem med en köttklubba. Lägg ostbågepulvret i en skål. 

Forma ostbollar i handflatan och se till att de är kompakta. Gör ett hål i mitten med ett finger och peta ner en skiva jalapeño. Arbeta in så att bollen är jämn och tät. När du är färdig så rullar du ostbollarna i mjöl för att sedan vända dem i äggen. Rulla sedan i ostbågepulvret och se till att de får en riklig hinna. Låt vila en liten stund innan de friteras.

Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull, ta inte en som är för stor för då behöver du mer olja. När oljan rör på sig så testa om den är redo att fritera innan du lägger ner i snitt tre ostbollar åt gången. De behöver cirka en minut innan de är klara. Lägg upp på papper så de får rinna av. När du är färdig så servera genast till tequilan!

Jose Cuervo Tradicional Silver
Artikel 82927, 319 kronor, 700 ml, 90 LGP

Aromspelet startar med citrus, kronärtskocka och agave i en inbjudande stil. I gommen fortsätter tequilan på inslaget spår med adderande smaker av blommor, viss kryddpepparton, sälta, fänkål och stenkross. Strukturen är mjuk och ren med rondör och samtidigt fin edge. En charmerande och god tequila som har kvalitéer för att fånga upp de personer som tror att de ”inte gillar tequila”, samtidigt som den skänker glädje till de redan ”troende”.

Till maten:
I denna kombination får vi en mindre smakexplosion med fetma, sälta och hetta, vilket lieras alldeles fenomenalt med tequilan som får en rik fruktighet, samtidigt som den ges svalkande- och törstsläckande egenskaper med rondör. Eftersmaken ligger kvar och drar sig länge i denna utomordentligt goda matchning, och sluter vi ögonen för en stund så transporteras vi mentalt till varmare breddgrader.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING